Купуваме 1,5 кв. м от апартамент с една заплата

Жилищата стават все по-достъпни за хората с ръста на заплатите през годините.

В София апартаментите са най-достъпни

Носят доходност от 4-5%

Достъпността на жилищата нараства през последните години, тъй като увеличението на доходите на хората е по-бързо от ръста на цените на имотите. Със средната заплата за страната може да купите 1,51 кв. м жилищна площ, показват изчисления на консултантска компания на пазара на имоти. Стойността на този показател за София, Варна, Бургас и Пловдив е съответно 1,59 кв. м, 1,48 кв. м, 1,27 кв. м и 1,54 кв. м. Оказва се, че в София жилищата са най-достъпни въпреки по-високите цени, тъй като и заплатите са по-големи. А от четирите най-големи града, в Бургас е най-трудно придобиването на жилище спрямо доходите на хората.

Средната доходност на жилищните имоти в по-големите градове е между 4% и 5% за година. В София доходността е най-висока - 5,1%, във Варна и Бургас тя е съответно 4,8% и 4,3%, а в Пловдив - 4,6%. Подобни са стойностите в почти всички областни градове. Очакванията са наемите да останат стабилни с леко движение нагоре.

В по-малките населени места, където икономиката е по-слаба и населението намалява, доходността е по-малка.

Ниските лихви по ипотечните кредити, миграцията, породена от търсенето на по-високо платена работа, покачващата се инфлация и кандидатурата на България за влизане в еврозоната ще са сред основните фактори, които ще продължат да стимулират пазара на жилища, коментират от компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти