Купуват жилища, стояли на пазара над 10 години

Около 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяват да се реализират още преди първа копка.

Инвестират в имоти, за да се предпазят от инфлацията

За много от новите обекти подписват договори още преди първа копка

60% ползват ипотечен кредит


Жилища, които са пуснати за продажба преди много години, сега намират своя купувач. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а са пуснали имота си на висока цена, която не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като офертните им цените вече кореспондират с пазарните, показват данни на компания за недвижими имоти.

„Имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива. Днес обаче пазарът успява да „догони” ценово тези жилища и сделките са факт”, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Пазарът е изключително динамичен, а за това допринасят и банките. Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит - ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от купувачите на имоти.

„Обстановката не само у нас, но и по целия свят, е сложна и нестабилна. Хората масово търсят сигурно вложение на парите си, което да ги спаси от обезценяването, което носи инфлацията. Това обуславя продължаващото активно търсене, както и ръста на цените. Фактори за растежа на цените са и общото поскъпване на живота, в т. ч. на строителните материали. За балон обаче не може да се говори, тъй като купувачите продължават да са в пъти по-активни от продавачите”, казва Атанасова.

Пазарът на новото строителство е много активен. Близо 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м, успяват да се реализират още преди първа копка. „Строителите са гъвкави по отношение на схемите за плащане. Има сгради, при които купувачът плаща 10% на етап предварителен договор, а останалите 90% - след получаване на Акт 16”, казва Люба Атанасова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти