Купуват уникални имоти за престиж

Много хора сменят старото си жилище с по-хубаво в нова модерна сграда.

Много хора заменят старите си жилища за нови в по-модерни сгради

За да подобрят качеството си на живот избират затворени комплекси

Подобряват социалния си статус

Най-голямо е търсенето на имоти в нови сгради с модерна визия, които предлагат добра среда за живот, коментират брокери. Качествените уникални имоти са с драстично по-високи цени от средните за пазара, но въпреки това са по-търсени от средностатистическите сгради.

Причината за това е, че много купувачи вече не искат просто квадратни метри. А жилище в модерна сграда с добра заобикаляща среда и в престижен район. Нова тенденция на пазара на имоти, е че жилището вече не е само необходимост, а се превръща в емблема на социалния статус. Според брокери това се дължи на културата, създадена от социалните мрежи. Много хора притежават повече от един имот, не защото имат реална необходимост от него, а за да подобрят социалния си статус.

Жилищата в модерни сгради с добра визия, дори в столични квартали с налично голямо предлагане, като „Манастирски ливади“, „Малинова долина“ и „Овча купел“, се продават много по-бързо от останалите апартаменти. Често хората заменят стари жилища за нови в по-модерни сгради с цел да подобрят условията, в които живеят. За целта те избират или апартамент в по-хубава сграда с привлекателни общи части или дом в по-престижен квартал.

Много хора искат да избягат от напрегнатото ежедневие в центъра на София. За да подобрят качеството си на живот те се насочват към затворени комплекси около столицата. Те предлагат редица удобства, като например детска площадка, фитнес и зелени площи. Покупката на луксозен имот не само повишава социалния статус, но представлява и добра инвестиция, защото той винаги може да бъде продаден на висока цена, когато собственикът има нужда от пари. Но на пазара на имоти най-голям е делът на купувачите, които искат да придобият имот, за да задоволят нуждата си от жилище.

Проблемът е, че цените на имотите през последните години нараснаха по-бързо от доходите на хората. Затова много хора искат да купят нов дом, но нямат финансова възможност. Но очакванията са с нарастването на доходите това да се промени. Според предприемачите единственият начин имотите да бъдат по-достъпни за купувачите е да има голямо предлагане, а за целта е необходимо да бъдат улеснени процедурите за строителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти