Купувачите не търсят само лъскава фасада

Младите и образовани хора все по-често гледат архитектурния проект на сградата.

Качеството на строителството е от решаващо знамение

Изграждат сгради с фотосоларни панели и други решения за намаляване на разходите

Важно е каква е дограмата

Лъскавата фасада на новите жилищни сгради привлича купувачите. Все повече хора предпочитат новото строителство именно заради добрия външен вид на сградата и общите части. Но за най-взискателните купувачи това вече не е достатъчно, коментираха брокери на имоти.

Все повече инвеститори обмислят нови решения в жилищното строителство, като например инсталирането на соларни панели и внедряването на други решения, които биха ограничили разходите на клиентите. Все повече хора при избор на имот се интересуват какви нови технологии са използвани в строителството. Заради високите сметки за отопление и осветление енергийната ефективност и качеството на строителството вече са от съществено значение при покупката на жилище, казват брокери.

Младите и образовани хора все по-често гледат архитектурния проект на сградата, обяснителната записка, вложените материали, както и дограмата. Интересуват се дали дограмата е 5- или 7-камерна, дали е с троен стъклопакет. Всички тези характеристики на имота са от съществено значение за цената му и за бъдещите сметки за отопление.

По-добрата енергийна ефективност е една от причините хората да избират жилища ново строителство вместо стари панелни апартаменти. Повечето хора предпочитат да купят по-качествено ново строителство на по-висока цена вместо да придобият панелно жилище и да дават допълнителни пари, за да му поставят изолация. При покупка на жилище в нова сграда няма да се налага да се прави основен ремонт на банята нито пък в близките години съседите от входа ще събират пари за ремонт на покрива или асансьора. Докато при покупката на жилище в стар панелен блок новодомецът трябва да е готов за такива разходи.

На пазара има повишено търсене на имоти и повече огледи именно заради желанието на хората да живеят в по-голям и по-хубав дом. Хората с добри доходи не се интересуват от лихви и от повишени разходи за издръжка. Те просто искат да осигурят по-добър дом за семейството си. Същевременно заради поскъпването на строителните материали и цената на труда, поскъпват и жилищата. Но това не оказва съществено влияние върху сериозните купувачи.

На пазара на имоти търсенето е по-голямо от предлагането, което е сред причините за високите цени. Хората искат да купят имот не само, за да осигурят по-високо качество на живот на семейството си, а и да предпазят парите си от високата инфлация. Хората усещат, че спестяванията им в банките се топят заради ниските лихви по депозитите и затова търсят най-сигурно убежище за наличните средства. Такава сигурност им дава покупката на жилище в голям град. Докато търсенето в големите градове е по-голямо от предлагането, цените ще продължават да растат, категорични са брокерите на имоти.

Намаляват сделките “на зелено”

Предпочитат напълно завършени апартаменти

Старото обзавеждане може да е минус

Все повече хора предпочитат да купят напълно завършени апартаменти, разказаха брокери на имоти. Причината за това е, че така виждат крайната цена на имота. Ако изберат апартамент, в който стените трябва да бъдат шпакловани, на пода да бъда поставена настилка, а банята не е довършена, купувачите няма как да знаят предварително каква ще бъде крайната цена.

Освен това при покупка на напълно завършен имот новите собственици спестяват много време като не се занимават с майстори. Самите строителни предприемачи също предпочитат да продават напълно готови жилища, защото взимат за тях по-висота цена. В резултат сделките с имоти на етап “в строеж” намаляват, казват някои брокери.

Много купувачи дори предпочитат да купят обзаведен апартамент. Ако той е професионално обзаведен, наличните мебели и кухненски уреди вдигат цената на имота, а плюсът за купувачите е, че могат направо да се нанесат в него. Но ако обзавеждането е старо, може да се окаже минус за цената на жилището, защото новите собственици ще трябва да изхвърлят всичко ненужно преди да подредят дома според своите предпочитания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти