Куриер, нает уж от фирма за дограма, спасил 2500 лв. от телефонни измамници

Снимка: Архив

75-годишна пък изгоря с 1800 лв. пак по схемата за помощ на полицията

Мъж на над 80 години от Търговище е бил спасен от куриера, пратен на адрес от телефонни измамници да вземе парите. Ангажираният с тази работа бил нает по телефона, след като пуснал обява, че продава кола. Тези, които му се обадили се представили за фирма за дограма, която търси човек в Търговище да вземе мерки за прозорци. Вместо това на адреса, на който го изпратили, му метнали плик с пари и той веднага се усетил, че е замесен в престъпление. Отишъл в полицията и предал 2500 лв., които били метнати от тераса. Дядото, който хвърлил парите, така и не разбрал, дори при връщането на сумата вечерта, че е бил мамен. Тъй като полицаите му занесли парите, продължил да си мисли, че наистина е помогнал на криминалистите.

Междувременно полицията регистрира и първата успешна телефонна измама за годината в град Търговище. Жертвата е 75-годишна жена, която между 17 и 18 часа в сряда била въвлечена в схемата и наброила на измамниците 1800 лв.

От полицията коментираха, че в момента най-актуалната схема за наемане на куриери за измами е чрез сайтове, в които се пускат обяви не само за търсене на работа, а и за продаване на коли. Мошениците се свързвали с оставените телефони и уговаряли пусналият обявата да не продава, а да работи като куриери или представител на фирма. Най-често търсели уж помощници на известни лекари, които трябвало да ходят по адреси и да взимат медицински документи от стари хора, които били затруднени да пътуват до доктора в друг град. Обичайната дестинация за Търговище и Разград е Русе, където куриерите трябва да доставят пратките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право