Кюрдите в Сирия обявиха, че са унищожили четири турски танка

Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) са унищожили четири турски танка близо до сирийския град Тал Абаяд, предава TACC, като се позовава на изявление на организацията, цитирано от местни медии.

Според информацията са убити петима турски войници. Телата им още не са предадени на военните в Анкара.

В същото време телевизионният канал Al Mayadeen съобщи, че 14 турски войници са загинали в сражения с членове на водените от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (СДС) в района на град Рас ал Айн в сирийската провинция Хасака.

От своя страна Министерство на отбраната на Турция увери, че въоръжени сили на страната са поразили всички набелязани цели в първите часове на трансграничната операция.

На 9 октомври Анкара обяви провеждането на нова военна операция в Северна Сирия – „Извор на мира“, която започна с въздушни удари по позиции на кюрдски сили, а по-късно техни войски атакуваха 20 защитни линии на кюрдските формирования в Североизточна Сирия. Целта на операцията е да се създаде буферна зона в Северна Сирия, която трябва да се превърне в защитен пояс за турската граница и където, според плана на Анкара, сирийските бежанци ще могат да се върнат от Турция.

Сирийската държавна агенция SANA определи операцията като агресия, международната общност осъди действията на Анкара. Великобритания, Германия и Франция поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Коментари

Задължително поле