Лавина от съдебни дела срещу K. Петков

Десетки дела ще бъдат заведени заради това, че Кирил Петков не е бил министър, а обезщетенията на пострадалите ще са за всички месеци до излизане на решението на съда.

След решението на Конституционния съд за противоконституционния указ

Канадският тарикат трябва да върне веднага заплатите си от икономическото министерство

Президентските укази имат преки правни последици

Лавина от дела, свързани с актовете на Кирил Петков докато е бил противоконституционно министър, още следващата седмица ще залее административните съдилища. Това се разбра след разговори на репортери на “Труд” със засегнати от заповеди и решения на Петков докато е бил в министерството на икономиката.

Според авторитетни юристи, до които “Труд” се допита, има основание прекратените правоотношения на шефове и служители, различни вписвания, наредби и назначения, да бъдат обявени за нищожни от магистратите.

Потърпевши, които не пожелаха да бъдат цитирани, споделиха, че вече правят консултации с адвокатски кантори. Те ще претендират за причинени вреди и съобразно правните си интереси.

Административните дела обаче не са от най-бързите, в момента масово се насрочват за март-април 2022 година. Това означава, че уволнените и ощетените ще получат обезщетение за целия период до излизане на решенията им. Назначените от Кирил Петков пък ще трябва да върнат неправомерно получените заплати.

От решението на Конституционния съд за указа на президента следва, че канадският тарикат трябва да върне заплатите си, командировъчните и всички средства, които е получил от икономическото ведомство.

Юристи се позоваха на Решение №3 от 2020 година на Конституционния съд, в което е посочено, че президентските укази имат преки правни последици, предизвикани от самия указ, а назначаването на Петков е такава.

Според юристи, има основание Петков да бъде съден и за уронване престижа на ББР и нанасяне на щети на банката. Експерти коментираха, че в момента назначения от Кирил Петков управленски екип на практика изяжда капитала на банката чрез провизиране на кредити, които са били безпроблемно обслужвани.

Актове на Кирил Петков, които подлежат на обжалване:

- Уволни двама членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие - Митко Симеонов и Велина Бурска.

- Назначи двама нови членове на Надзорния съвет на Българска банка за развитие - Валентин Михов и Васил Щонов.

- Сключи договор за дарение с Банка ДСК, която имаше 8 акции от ББР с номинална стойност по 100 лв. Банката дари акциите си на Министерство на икономиката.

- Уволни Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавна консолидационна компания ЕАД.

- Назначи Валери Белчев и Ваня Карагенева за членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания ЕАД.

- Уволни Десислава Трифонова от поста директор на Българска агенция по инвестиции.

- Назначи Стамен Янев за изпълнителен директор на Българска агенция по инвестиции.

- Всички назначения и уволнения в Министерство на икономиката, подписани от Кирил Петков.

Везиева била готова да преподпише решенията 

В икономическото министерство правели анализи на щетите

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е възложила на екипа на министерството да направи анализ кои актове на Кирил Петков “биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове”. Това съобщи самата Везиева на пресконференция. Жертвоготовно тя подчерта, че би подкрепила всички решения на предшественика си, ако те попаднат в съда. В рамките на установените законови норми на страната всичко, което е правилно, ще го подкрепя, каза министър Везиева. Тя обаче не би могла да преподпише със задна дата актове на Кирил Петков, коментираха юристи.

Везиева припомни, че актовете на министър Петков не стават автоматично нищожни.

Благовест Пунев, бивш конституционен съдия: За обжалване актовете на Петков трябва да има правен интерес

След като указът на президента за назначаването на служебното правителство през май бе обявен от КС за противоконституционен, актовете на министъра на икономиката с двойно гражданство Кирил Петков са нищожни, защото са издадени от некомпетентен орган. Те могат да бъдат оспорени от всички засегнати пред Върховния административен съд. Не може да стане, както някои партии предлагат, да се обявят всички негови актове за невалидни. Изисква се правен интерес, а в административното право това е субектът, който е засегнат. Той може да го оспори пред административния съд.

Институцията, която трябва да поиска от Петков да върне всички пари - заплати, командировки - които е получил докато е заемал незаконно поста - според мен е Министерския съвет. Това би могло да направи и второто служебно правителство, но явно това няма да стане сега. Но след изборите и формиране на правителство, новият премиер би могъл да постави този въпрос.

В областта на административното право, където се издават властнически актове, не е възможно т. нар. саниране - следващо правителство да препотвърди актовете на Кирил Петков. Тези актове имат еднократно действие, то се изчерпва с издаването им.

Проф. Георги Близнашки, пред bTV: Не може новопоявил се човек да попадне в реч на US президента

Кирил Петков е бил министър, но е заел поста си по неконституционен начин и самият указ на президента е неконституционен. Когато става дума за индивидуални актове, те важат от датата на издаване, Кирил Петков може да носи и наказателна отговорност. Всички са били наясно, че той е бил с двойно гражданство, но са си мислели, че могат да се справят с това. Екипът на Румен Радев е длъжен да провери истинността на декларацията на Кирил Петков.

Отговорността носи президентът, но както е известно той се ползва с имунитет, затова и Лозан Панов повдигна въпроса за импийчмънт, но за това е необходим действащ парламент. Има основание за импийчмънт.
Появата на фигура като Кирил Петков не е случайна. Тези неща са обсъждани много преди да се стигне до неговото назначаване. Не може един новопоявил се човек в политиката да попадне в реч на американския президент. Има много въпросителни около този случай, но времето ще даде отговорите.

Бащата на Кирил Петков изприказва много неща вчера, но това повдигна още повече въпроси. Незнанието на закона не е аргумент. Придобиването на канадско гражданство никак не е проста работа, процедурата е много сложна.

Мария Славова, професор по административно право: Актовете са породили правни последици

Спрямо актовете на Кирил Петков като министър на икономиката трябва да се действа внимателно. За да не се стигне до хаос. Един такъв акт е нищожен от момента на издаването му. От неговите актове пък са се изградили други. Но трябва някой да се ангажира това да се установи. Няма как да стане автоматично. Тези актове са породили вече правни последици. Те могат да се атакуват пред Върховния административен съд.

Десислава Трифонова, бивш изпълнителен директор на БАИ: Унищожи окончателно имиджа на България

- След решението на КС ще обжалвате ли уволнението си от поста изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции?
- Проблемът с освобождаването ми освен юридически е и морален, заради начина по който беше извършено от г-н Кирил Петков. Сега се оказва, че той не е имал право да бъде министър и не е спазил изискванията на Конституцията, за да заема тази длъжност. Това поставя въпроса за това на какво още е способен, за да може да заеме някакъв пост в държавата.

Едва ли ще имам възможността да обжалвам заповедта за уволнението си заради това, че Кирил Петков е бил противоконституционно министър, тъй като президентът Румен Радев ще се опита по всякакъв начин да замаже ситуацията, в която изпадна. За пръв път в историята на България имаме президент, който явно наруши Конституцията и вместо да си признае грешката се опитва да я покрие и омаловажи. За да се запази президента Румен Радев от по-големи последици от противоконституционните си действия и масовото водене на дела, ще се преиздадат всички актове на Кирил Петков.

- Как ще се отрази скандала с двойното гражданство на Кирил Петков на България като дестинация за инвестиции, ако някои актове на Стамен Янев бъдат обжалвани?
- И без скандала с двойното гражданство на Кирил Петков наследството му като министър на икономиката е 64% спад на преките чуждестранни инвестиции спрямо 2020 г. В допълнение на това Българската агенция за инвестиции има 45% спад на привлечени и сертифицирани инвестиции спрямо първото тримесечие на тази година.

Инвестиции не се привличат с пускане на писма до посолствата ни в чужбина, а с политическа и финансова стабилност, добра среда за правене на бизнес и насърчителни мерки. Черният пиар, който през цялото време, докато беше министър, се опитваше да прави, за да си вдига рейтинга, донесе сериозни репутационни вреди на България. Случаят с двойното му гражданство и това, че не е имал право да е министър унищожи окончателно имиджа на България като инвестиционна дестинация.

Международният пазар за привличане на инвестиции е чувствителен и се гради на доверие между инвеститора и държавата. Вече никой няма да ни има доверие и на България ще є отнеме години да се върне на пазара за привличане на инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения