Лавина погуби момче в Пирин (обзор)

Дори най-модерната екипировка, не е могла да помогне при тоновете паднал сняг.

Нов сняг и вятър предвещавали опасности

Разполагал с най-модерната екипировка, бил една от надеждите ни във фрийрайда

Изобщо не трябвало да се кара там, смятат опитни спасители

18-годишен скиор, една от българските надежди във фрийрайда, загина, пометен от лавина в Пирин. Младежът е карал извън ски зоната заедно с още един скиор. Те са се спускали по четвъртия Бъндеришки улей, западно от връх Тодорка. Изведнъж се е отцепила лавина, която е повлякла момчето и го е затрупала. Човекът, който карал с него, подал сигнал за инцидента към ПСС-Банско в 11.20 часа днес.

Към мястото са тръгнали екип от 10 спасители. Затрупаният скиор е имал уред за локализиране, но за съжаление при откриването му, вече е бил мъртъв. При огледа се е видяло, че еърбегът му е бил скъсан. При търкалянето от лавината момчето се е ударило в дърво, а над него е имало един метър сняг. Валял е пресен тежък сняг, духал е много силен вятър.

“Младото момче е било много опитно, знаещо и можещо, но въпреки това изходът е фатален. Подценяване на условията, до голяма степен това е основната причина”, обясни пред “Труд” Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

“Екипировката на човека не е причина за фаталния изход. Имал е най-съвременна и модерна, но тази екипировка може само да подпомогне някоя малка грешка. Но когато се случат големи инциденти, особено като този, нищо не може да ги поправи - нито лавинна раница, нито лавинен уред”, каза Нешев.

Спасителите с риск на живота си са извадили и свалили тялото на момчето. То е столицата, родителите му са били уведомени веднага. “Жалко за младия човек, но в ски зоната сме поставили знаци специални, които забраняват напускането на ски зоната. И въпреки това се нарушават правилата”, коментира директорът на зоната Иван Обрейков.

“Истината е, че изобщо не трябваше да се кара там в неделя. Денят беше много ветровит, върху ледената основа, която е от снеговалеж от предните дни, има и нов сняг. Между двата слоя няма никаква спойка, и сега духа много. Явно някой от двамата скиори е подсякъл склона. Детето, което загина, е беше една от надеждите ни във фрийрайда. Професионално подготвен, кое го е накарало да влезе в този склон, спасителите не знаят. Лавината не знае кой колко добре е подготвен, защото едно грешно решение води до фатален край”, каза пред “Труд” Красимир Стоянов, зам.-председател на Българската лавинна асоциация.

В началото на януари имаше поредица инциденти и в Стара планина. Само за два дни на спасителите им се наложи да провеждат три акции за извличане на пострадали туристи. 7 души претърпяха трамви по заледените улеи, планината взе и една жертва - диджеят от Варна Тодор Желязков.

Предупреждение от Българската лавинна асоциация: Навявките се цепят дори при нисък наклон

Спонтанна и предизвикана опасност

 

Красимир Стоянов, зам.-председател на асоциацията

Силният вятър от юг в последните 36 часа, който продължава и в Пирин, Рила и Витоша с пориви над 15 м/с по билата, е направил сериозни навявания на всички изложения, различни от юг. В събота в района на Каркъма под вр. Тодорка навявките се цепеха дори на много нисък наклон. Имаме сведения за редица естествени лавини и такива предизвикани от човек в Пирин в района на вр. Вихрен, Хвойнати, западния склон на вр. Тодорка, в Рила в района на Мальовица, както и на Витоша.

В събота вечерта на Мальовица лавините продължиха. Повишена лавинна опасност има по склоновете на “Стената” на Алеко, Витоша.

Силният южен вятър последните два дена е навял плътни снежни дъски по склоновете над Алеко (30-60+см). Особено навяти са “дупката” под Романски, и склонове до влековете Спас и Боби.

 

Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба, пред “Труд”: В края на януари има фатални инциденти

Спасителните акции са все повече

Няма опасни зони, навсякъде е опасно, по всяко време. В момента са много динамични условията, навсякъде пише за състоянието на снежната покривка. Определено акциите на ПСС са повече от предходните години.
Не трябва да се подценяват условията в планината, хората да следят и да търсят съветите на планинските спасители и водачи, на всички, които знаят какво се случва в планината. Да се информират и да не предприемат рискове. Особено в момента рисковете се наказват сериозно.

Ако направим извадка от последните години кога се случва големите инциденти, ще видим, че те са по това време - 22, 23, 24 януари. Около тази дата има доста лавинни инциденти с фатален край. Искрени съболезнования към семейството на момчето от името на цялата планинска служба.

Проф. Георги Рачев, климатолог, пред “Труд”: Улеите на Тодорка са лавиноопасни постоянно

Снежни дъски се откъсват

Улеите на Тодорка са едно от най-опасните места, които могат да съществуват в българската висока планина. Там преди години загина младо момче, което беше и планински спасител. Улеите са изключително атрактивни за свободно каране и са изключително опасни. Там всяка година падат лавини. От другата страна, на другия склон - са двете големи лавини, които редовно всяка година прекъсват пътя за хижа Вихрен. Тези улеи са лавиноопасни през цялата година.

Ако снега не е обработен и не е хомогенен, се развиват така наречените снежни дъски, това е част от профила на снега, който при силен вятър, рязко застудяване, рязко затопляне, има възможност да се плъзне по нестабилна повърхност в снега. Част от снега се откъсва.

Коментари

Задължително поле