Лампа уби жена в тунел „Ечемишка“ (обзор)

Осветителна греда се стоварила върху автомобил, в който пътувала жертвата

Братът на починалата е леко ранен

Жена загина, след като осветителна греда се откъсна в тунел „Ечемишка“ и падна върху автомобил. Трагедията на магистрала „Хемус“ стана малко преди 12 часа вчера.

Жертвата пътувала в автомобил „Ауди А4“, който се движел в посока към София. Зад волана бил братът на починалата 64-годишна жена. Той също пострадал и бил откаран в болница. След преглед мъжът си тръгнал от здравното заведение. С него разговаряха психолози, тъй като той бе изпаднал в шок.

Заради катастрофата се образува огромна опашка от автомобили, тъй като едната тръба на тунела е в ремонт, а другата бе затворена след инцидента. „Влязохме в тунела минути след трагедията. Полицаите ни спряха и ни държаха повече от 15 минути в тръбата. Беше ужасно“, разказа пред „Труд“ потресена очевидка.

Малко след това колите бяха отбивани по обходен маршрут по път I-1 Ботевград - София през пътен възел „Ботевград“. Още във Великотърновско бяха спирани временно и камионите, които се движеха към София. През това време полицаи правиха оглед на мястото на произшествието, а експерти извършваха обстоен преглед на осветителната система в тръбите.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че според първоначалните оценки причината за трагедията е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система. Според очевидци върху аудито се срутили около 4-5 метра от конструкцията заедно с парчета бетон.

В момента в тунела основно се ремонтира тръбата в посока към Варна. Строителните работи започнаха в началото на септември м. г. и се очаква да продължат до пролетта. Съоръжението е с дължина 775 метра и е в експлоатация от 1984 г. В него обаче има много корозии и течове. Преди години в него бяха сменени лампите.

Осветлението на тръбата за София предстои да бъде ремонтирано, след като приключи цялостният ремонт на тръбата за Варна. Експерти на АПИ ще извършат оглед на конструкцията на осветлението и при наличие на опасни елементи те ще бъдат отстранени, за да се осигури безопасното преминаване през съоръжението, казаха още от агенцията.

 

Герджиков иска наказания

Служебният министър-председателят Огнян Герджиков разпореди да бъдат извършени всички действия от институциите по изясняването на обстоятелствата, довели до инцидента, да бъдат предприети необходимите мерки и да бъде потърсена отговорност. Премиерът е разговарял със служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който лично се включи в огледа на мястото на инцидента, съобщиха от правителствената информационна служба. Оттам допълниха, че прокуратурата вече е завела следствено дело по случая.

Огнян Герджиков изрази съболезнования към близките на загиналите и увери, че всички отговорни институции работят по случая. За предприетите действия премиерът е информирал президента Румен Радев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България