Лекари на пределна възраст работят в болницата в Павликени

Най-възрастният медик е 80-годишен доцент

Лекари на пределна възраст работят в болницата в Павликени. Персоналът на лечебното заведение наброява 176 души, като лекарите са 45, медицинските сестри са 68. Най-възрастният доктор е 80-годишен доцент невролог. Това съобщи управителят на „МБАЛ - Павликени“ д-р Ренета Кръстева.

"Нямаме недостиг на кадри, отделенията са окомплектовани, но част от медиците са възрастни и всеки момент могат да решат, че не искат да работят. Имаме нервно, детско, вътрешно отделения, ОАРИЛ, хирургия с урология", сподели д-р Кръстева.

Тя допълни, че здравното заведение обслужва две общини с население от близо 30 000 души, но в стационара идват и хора от цялата Великотърновска област. През болницата годишно минават около 5000 пациенти.

Благодарение на усилията на общинската управа на Павликени и вещото ръководство МБАЛ, лечебницата топи стари дългове и дори вече е на печалба. През 2011 г. борчовете възлизали на около 760 000 лв., като най-много били за лекарства. Към момента задълженията са само 100 000 лв., а лечебното заведение отчита печалба за предходната година.

С помощта на местната власт, изплащането на дълговете било разсрочено, а Общинският съвет гласувал 5 години по 50 000 лв. за покриване на борчовете.

Болницата е оборудвана с нов и модерен скенер за 250 000 лв. като сумата била отпусната от Общината. Ремонтирана е фасадата на сградата по проект за енергийна ефективност. Вложените в обновлението средства са близо 1,2 милиона лева.

Със собствени средства болницата успяла да купи нов ехокардиограф, както и апаратура за Неврологичното отделение. Лечебницата има и новият рентген за 80 000 лв., които почти са изплатени. Предвижда се до септември лечебното заведение да има и система, с която снимките ще се записват директно на дискове, а не както до този момент на плаки. Най-новата придобивка е модерен асансьор за поликлиниката, който обаче се ползва и от пациентите на болницата.

Коментари

Задължително поле