Лекари: Противогрипната ваксина трябва да се поставя поне две седмици след тази за COVID-19

Снимка: Pixabay

Близо 300 000 българи над 65 години и с хронични заболяния ще бъдат имунизирани безплатно с противогрипна ваксина. Тази година количествата по националната програма са повече, но въпреки това те ще покрият едва 20% от рисковата група. Лекарите съветват противогрипната ваксина да се поставя най-рано две седмици след имунизация срещу COVID-19, предава БНТ.

Заради коронакризата, лекарите очакват голям интерес и към противогрипните ваксини, а хората пред пунктовете за имунизация срещу ковид също поставят въпроса колко време трябва да се изчака между поставянето на двата препарата.

Противогрипните ваксини се поставят от октомври до декември, тъй като за изграждането на антитела са необходими от 2 до 4 седмици. Пикът на грипните вълни обикновено е през януари.

Според характеристиките на ковидните ваксини, между едната и другата ваксина отстоянието е 14 дена, като това се обсъжда в момента дали да има такова отстояние, обяснява д-р Костадин Сотиров, общопрактикуващ лекар.

Хората, които са били имунизирани досега срещу грип, могат да направят и тази година този избор. Те могат да отложат грипната до време, което е достатъчно, примерно, повече от месец, от поставената ковид ваксина, ако това ги притеснява, обяснява д-р Сийка Димчева от РЗИ-Пловдив.

И тази година на хората с хронични заболявания, над 65 години, се полага безплатна противогрипна ваксина. Това са близо милион и половина души. Националата програма ще покрие 20%от тях. Д-р Сотиров вече е притеснен, защото през 2020-та 50 негови пациенти е трябвало да си купят препарата.

Противогрипни ваксини ще се предлагат в аптеките в края на месеца. Лекарите припомнят, че те са безопасни за бременни в последен триместър, кърмачки и деца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве