Лек срещу рак разработиха руски учени

Терапията е подходяща и при най-тежки форми на болестта

Препаратът продължава да действа и след прекратяването на приема му

Лекарството, което към момента е с работно име PD-1, преминава втори стадий на клинични изпитвания.

Медикамент, който дава много добри резултат срещу рак, са разработили руски учени. Той е подходящ при меланома (рак на кожата) и при злокачествени заболявания на мозъка, белия дроб, бъбреците, пикочния мехур и шията. Това съобщи директорът на отдела по обществено здраве и комуникации на руското министерство на здравеопазването Олег Салагай.

Основната разлика между този препарат и досега известните химиотерапевтични средства е в това, че той не престава да действа след прекратяване на приемането му, обясни Салагай, цитирайки шефа на компанията производител Дмитрий Морозов.

Медикаментът отключва имунна реакция, която дава възможност за борба с тумора и позволява терапията да се прилага и на пациенти с най-тежките форми на рак.

По думите на руския министър на здравеопазването Вероника Скворцова лекарството, което към момента е с работно име PD-1, преминава втори стадий на клинични изпитвания. Тя е определила резултатите от тестовете му като “фантастични”.

Клиничните изпитвания ще продължат още година и половина. Основната задача на изследователите на този етап е в клинични условия да потвърдят безопасността на различните дози от препарата. Пускането му на пазара е планирано за 2018 г. Медикаментът ще бъде разпространяван в Русия, Япония, Европа и САЩ.

Коментари

Задължително поле