„Летците“ не харесват политиците и лъжата

Скоро пънк-рок групата излиза с новия албум „Стъпка напред”

Групата е основана през 2011 г. в Сливница

Популярната сред софийските любители на рока и пънка група “Летците” ще издадат през април новия си албум “Стъпка напред”. Младите хора са обсебени изцяло и довършват със страст проекта си, който феновете им чакат с нетърпение.

Музикална история на групата е много интересна. “Летците” са българска пънк-рок група, която е основана през 2011 г. в Сливница от Никола Ранкович, Радослав Рангелов и Радостин Стойков. След първите репетиции, музикантите разбират, че кавър и трибют бандите са явление, което все повече обзема сцената и решават да направят своя група. Към групата се присъединяват Димитър Йосифов и Ивайло Цандев.

Текстовете на “Летците” са социални, докосват се до сатирата, бичувайки пошлото и грозното в живота и у човека. Не пропускат да се надсмеят и на себе си - някои песни засягат истории и преживявания и са откровена самоирония. Всички членове на групата са фенове на суровия, бърз и директен звук на пънка, но нерядко в песните им се срещат и ска, гръндж, метъл и дори фолк елементи. На живо обичат да импровизират, включвайки инструменти като мелодика, акордеон, валдхорна, казу, дайре. Участие взимат и гост музиканти, които акомпанират основно с духови инструменти.

През есента на 2016-а година басистът и един от основните творци на музиката на “Летците”, Радостин Стойков напуска групата и бас китарата поема вокалът на групата Никола Ранкович. Групата има множество участия в клубове и фестивали през годините, както и в ефира на някои български радиа и телевизии.

- Вие сте млади хора, с богата биография на творци, с големи амбиции. Какво подготвяте в момента?

- Ех, не сме чак толкова млади, ха-ха... В момента подготвяме втори албум, който ще се казва “Стъпка напред”. Последните месеци работим по него и на 25 април ще направим премиера в столичния клуб Mixtape 5. Също така в края на миналата година заснехме и видео към сингъла от албума - “Това съм аз”.

- Разкажете за цялостната ви работа, подготовката на албуми и участия? Кои са вашите почитатели?

- Група сме от 2011 г. и в основата на нещата, които правим, е преди всичко приятелството ни, както и любовта към музиката, която творим. Дебютният ни албум “Голямата игра” издадохме през 2016-а и заснехме клипове към две от песните в него - “Докога” и “Искам”. В последно време е радващо, че все повече непознати хора и такива извън София започват да ни харесват.

- Прави впечатление социалната насоченост на текстовете, вие не избягвате да се надсмивате на пошлото и уродливото в нашето съвремие. Кажете нещо за това?

- Пънкът често засяга социални теми и обикновено пеем за заобикалящите ни несправедливости. Освен социална насоченост в нашето творчество, засягаме и други битови и по-весели теми.

- Имали ли сте участия в други държави и каква публика ви вълнува по-силно?

- Участвали сме на благотворителен фестивал в Ниш (Сърбия) и се надяваме тази година да разширим полето си на изяви и в други държави. Вълнува ни женска публика основно ха-ха. Не целим, разбира се, определена публика, но всеки, който открива себе си в песните ни, е добре дошъл на нашите концерти.

- Какво е нужно за един музикант, за да бъде успешен и доволен от постигнатото?

- Поне (два промила) муза. На първо място е важно да правиш това, което ти харесва, и ако публиката реагира добре, за всеки един музикант това е най-голямото удоволствие.

- Бихте ли споделили характерните черти на “Летците”. Каква е вашата индивидуалност? И защо избрахте това име? Вие също ли покорявате небето?

- Ние сме себе си и правим това, което ни харесва. Всеки един от нас допринася със собствен стил и това прави химията в музиката ни. Името дойде случайно, може да се приеме като творчески полет в музикалното пространство.

- Как проявявате своята ненавист в живота? Кое е това нещо, което не одобрявате и презирате?

- Системата, политиците, лъжата на властта... Чрез музиката изразяваме себе си и ненавистта си към несправедливостите около нас!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл