Лидерите на Г-7 са разочаровани от разговорите със САЩ за климатичните проблеми

Отразиха разделението по темата в комюнике

Лидерите на „групата на седемте“ не успяха да стигнат до консенсус по въпроса за борбата с климатичните промени, заради неизяснената позиция на САЩ по темата, гласи финалното комюнике, прието след срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия, предаде Ройтерс. Лидерите на Г-7 са разочаровани от липсата на консенсус със САЩ.

„Съединените американски щати са в процес на изясняване на тяхната политика по въпроса за климатичните промени и Парижкото споразумение и заради това не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми“, гласи комюникето.

„Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните и правителствени глави на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, както и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават техния сериозен ангажимент за прилагането на Парижкото споразумение“, пише още в документа.

„Цялата дискусия за климата беше много трудна, ако не кажем дори незадоволителна“, заяви Ангела Меркел пред журналисти. „Няма индикации за това дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение или не“, допълни тя.

Доналд Тръмп обяви в туитър, че ще вземе окончателното си решение дали САЩ ще останат в Парижкото споразумение следващата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят