Лидерите от Г-20 се обявиха за свободна тръговия и реформа в СТО

Ръководителите от Г-20 ясно потвърдиха необходимостта от свободна, справедлива и недискриминационна търговия и обявиха необходимостта от реформа на Световната търговска организация (СТО), по време двудневната си конференция, съобщи БТА.

"Световната икономика продължава да е изложена на рискове от спад, докато съществуват търговски напрежения", каза на пресконференция домакинът на приключилия днес форум в Осака - японският премиер Шиндзо Абе. "Лидерите от Г-20 се съгласиха, че е необходимо страните членки да застанат начело на голям глобален икономически растеж", каза той и добави, че всички трябва да са в готовност за предприемането на допълнителни мерки.

Абе каза още, че изтъкнал пред президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин колко е важно те да се ангажират с конструктивна дискусия, за да разрешат търговските си противоречия. "Г-20 се споразумя за фундаменталните принципи в подкрепа на системата за свободна търговия, които да гарантират свободна, справедлива и недискриминационна търговия", както и отворени пазари и равни условия за игра за всички държави, каза Абе.

"Потвърждаваме нашата подкрепа за необходимите реформи на СТО, за да подобрим нейните функции. Ще работим конструктивно с други членове на СТО", се казва в разпространения текст.

"Освен това признаваме допълващата се роля на двустранните и регионалните споразумения за свободна търговия, които са в съответствие със СТО. Ще работим по единните правила на играта, като помагаме да се създаде благоприятна среда за бизнеса", се казва още в документа.

Коментари

Задължително поле