Запазваме номера при продажба на автомобила

Людмил Ангелов с почит към Рахманинов

Обезщетения само за изрядни фермери

Кола блъсна майка с бебе в количка на пешеходна пътека в София

Разходите за здраве увеличени с 44 на сто Живеем с 590 лв. на месец

Близките на Криси искат присъдата за убиеца да остане без промяна Мирно бдение преди заседанието на Апелативния съд в Бургас

ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Дават повече пари за кардиохирургия

Електронните търгове свалят цените на лекарствата

ВМА: Двамата български студенти, завърнали се от Китай, нямат коронавирус Изписани са от болницата

АПИ: 690 превозни средства са засечени без електронни винетки днес до 17 ч.

Министерството на правосъдието изпрати до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Електротабло предизвика пожар на Орлов мост

Газова бутилка се взриви в Поморие Пенсионерка се отърва на косъм

Неми филми и музика на живо в кино „Влайкова” Показват класически ленти от Германия

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата

24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на софийската организация на партията.

„Щастлив съм да видя в тази зала толкова много пазители на българския дух в това, за съжаление, все по-бездуховно време, в което живеем“, обърна се към гостите лидерът на столичните социалисти. „На 24 май цял един народ коленичи и се прекланя пред свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. На този ден с гордост и признателност произнасяме благодарствени слова към онези, които палят огъня на познанието у децата ни, които ни даряват щастието да се докосваме до нови и нови културни хоризонти и духовни вселени. Към онези, които пазят българщината“, категоричен бе Паргов.

Според него образованието и културата не са стока, с която можем да търгуваме. „Образованието и културата са основна част от националната ни сигурност и трябва безкомпромисно да ги пазим“ – каза още председателят на БСП – София и допълни, че днес държавата ни е в огромен дълг към будителите си. „Празничното отбелязване на 24 май и словата на управляващите пред паметника на светите братя Кирил и Методий не са достатъчни да платят този дълг, когато липсват адекватни действия в полза на образованието и културата. Какво е бъдещето на България, когато човекът на знанието е обезценен, а авторитетът му е смазан от агресията на учениците и се търкаля по пода на класните стаи“, заяви Калоян Паргов.

„24 май е може би най-важната дата в годината за българското общество“, каза Паргов и допълни, че това е ден за мотивация и за духовно извисяване. „Свещеното дело на братята Кирил и Методий пренася българщината през вековете. Магичната сила на писмеността извисява човешкия дух. Грамотността показва стремежа към усъвършенстване. Затова на всеки 24 май от всички посоки ще звучи „Върви, народе възродени…“ и ще ни зарежда с гордост, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат…“, завърши словото си Калоян Паргов.

Приветствия по случай Празника на българската просвета и култура и славянската писменост към участниците в срещата отправиха и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов и председателят на Съюза на жерналистите Снежана Тодорова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.