Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата

24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов пред десетките дейци на културата, науката, образованието, медиите и читалищното дело на традиционната среща по случай 24 май, която се проведе в зала „Димитър Благоев“ на Градския съвет на софийската организация на партията.

„Щастлив съм да видя в тази зала толкова много пазители на българския дух в това, за съжаление, все по-бездуховно време, в което живеем“, обърна се към гостите лидерът на столичните социалисти. „На 24 май цял един народ коленичи и се прекланя пред свещеното дело на светите братя Кирил и Методий. На този ден с гордост и признателност произнасяме благодарствени слова към онези, които палят огъня на познанието у децата ни, които ни даряват щастието да се докосваме до нови и нови културни хоризонти и духовни вселени. Към онези, които пазят българщината“, категоричен бе Паргов.

Според него образованието и културата не са стока, с която можем да търгуваме. „Образованието и културата са основна част от националната ни сигурност и трябва безкомпромисно да ги пазим“ – каза още председателят на БСП – София и допълни, че днес държавата ни е в огромен дълг към будителите си. „Празничното отбелязване на 24 май и словата на управляващите пред паметника на светите братя Кирил и Методий не са достатъчни да платят този дълг, когато липсват адекватни действия в полза на образованието и културата. Какво е бъдещето на България, когато човекът на знанието е обезценен, а авторитетът му е смазан от агресията на учениците и се търкаля по пода на класните стаи“, заяви Калоян Паргов.

„24 май е може би най-важната дата в годината за българското общество“, каза Паргов и допълни, че това е ден за мотивация и за духовно извисяване. „Свещеното дело на братята Кирил и Методий пренася българщината през вековете. Магичната сила на писмеността извисява човешкия дух. Грамотността показва стремежа към усъвършенстване. Затова на всеки 24 май от всички посоки ще звучи "Върви, народе възродени..." и ще ни зарежда с гордост, че "и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат...", завърши словото си Калоян Паргов.

Приветствия по случай Празника на българската просвета и култура и славянската писменост към участниците в срещата отправиха и председателят на Съюза на писателите Боян Ангелов и председателят на Съюза на жерналистите Снежана Тодорова.

Коментари

Задължително поле