Бойко Борисов след срещата с Н. Пр. Херо Мустафа: Знаех какво се случва! Обнадежден съм!

Бившият премиер даде да се разбере, че се знае прекрасно кой е политическият лидер, споменат в доклада на САЩ

Бойко Борисов определи като “много важни” изявленията на американското финансово министерство и Държавния департамент по отношение на обявените мерки по Глобалния закон “Магнитски”. “От месеци работим с американското посолство по тези теми, които сега се опитват да пришият на нас. Срещата ми с посланик Мустафа беше заявена още миналата сряда, защото знаехме какво се случва”, заяви Борисов. И допълни, че разговорът му с Н. Пр. Херо Мустафа от сряда следобяд (02.06, б. р.) е преминал отново в изключително добронамерен тон: “По-сърдечна, по-хубава, по-мила, по-работеща среща... както всички срещи, които сме имали”.

“Бяхме изключително радушно приети”, посочи Борисов. Но отбеляза, че няма да влиза в подробност от колко време и по какви сигнали е работено с американските служби по сигнали, свързани с Пеевски и с Божков. И запита как президентът Радев ще обясни присъствието на хора, приближени на Божков в служебното правителство.

Бившият премиер припомни, че неговите правителства винаги са работили в тясно взаимодействие с партньорските служби на САЩ и с техните правителства. И посочи като примери отличната работа по атентата в Сарафово с екипа на президента Барак Обама, както и срещата му с президента Доналд Тръмп при пълно съвпадение на общите интереси на България и САЩ. Лидерът на ГЕРБ отбеляза, че само месец преди края на мандата на кабинета “Борисов 3” са подписани два стратегически меморандума - по технологията 5G и стратегическата отбрана.

“Само искам да напомня, защо ме избраха първия път - за главен секретар, за кмет на София и след това да имаме и десетки победи на избори - това е именно заради борбата с престъпността, борбата с корупцията”, заяви Борисов. И продължи: “Ние сме направили много. Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери сега. Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил - те са чисто политически и винаги са били свързани със смесените райони, където сме подпомагали кметове на ДПС. Винаги и само. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес, нито каквото и да било”.

“Никога не сме получили и стотинка от лицето Божков. Никога! И всякакви спекулации за лидери - те се знаят кои са”, заяви Борисов по повод на информация в съобщението на американското финансово министерство, че Божков е подкупвал държавни служители, които включват “един настоящ политически лидер”.

До 20 г. затвор и $1 млн. глоба за нарушение на санкциите

Запори на сметки за посочените в „черния списък“ и партньорите им

Щатски банки и фондове проверяват клиентите си

Санкциите по Глобалния закон “Магнитски” се издават от отдела за контрол над чуждестранни активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, подписват се от президента на САЩ, за да влязат в сила, и се прилагат от три министерства - на външните работи, на финансите и на правосъдието. Те засягат не само правото на санкционираните да влизат на територията на САЩ, но и техните имуществени интереси.

Най-прекият резултат е блокирането на всички активи и собственост на посочените физически лица и техните фирми. Забранява се на американски граждани да извършват трансакции, както и да им се предоставят каквито и да било средства, стоки или услуги, свързани с посочените в “черния списък”. В допълнение се блокират и всички активи, които са 50 или повече процента собственост, пряко или косвено, на едно или повече от санкционираните лица.

На практика мерките засягат и лицата, и компаниите, които имат търговски отношения със санкционираното лице и фирмите му. Това ги поставя в изолация от техни партньори по целия свят, за които също би имало риск да загубят достъпа си до американската финансова система и свои активи в САЩ.

След налагане на санкциите, за нарушения на закона наказанията стигат до 20 години затвор и глоба от 1 милион долара. По тази причина щатски банки и фондове започват проверки дали при тях има сметки или активи на посочените лица и фирми, за които следва да уведомят американските власти.

Процесът за вземане на решения за налагане на санкции не подлежи на съдебен контрол и страните по него не се ползват със защитните механизми на Конституцията на САЩ и федералните процесуални закони.

Решенията могат да се базират върху по-широк кръг от доказателства от тези, допустими в съдебно производство. Стандартите на работата на Държавният департамент и на Министерството на финансите са много високи и не се взимат на базата на спекулативна или непроверена информация.

Доц. д-р Боряна Мусева, ръководител катедра “Международно право” в СУ, пред “Труд”:

„Ефектът на доминото“ идва от системата SWIFT

Законът “Магнитски” е акт на САЩ, който е много тежка процедура, в която участва и Сената и е от името на президента на САЩ. Тези санкции се отнасят и за блокиране на цялата собственост и право на собственост и други собственически права, които са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ.

Санкциите касаят влоговете на лица, на които е наложено ограничението, нови транзакции - сделки, преводи, които са свързани с тези дружества или физически лица.

Световната система за разплащане SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация) има ключова роля в междубанковите разплащания и тя е под американска юрисдикция. Тук идва особеността - че американската държава забранява и на SWIFT да извършва такива транзакции. Това означава, че имаме на практика блокиране на посредника, през който минава всеки един банков превод, който е свързан със системата SWIFT. От тук нататък всяка банка, свързана със SWIFT, ако извърши транзакция, “светва” и идва “ефектът на доминото”. Така, по американски и практично работи тази система. Всяка банка, която работи със SWIFT, трябва да се съобрази с тази система.

Носи името на руски адвокат

Казусът и законите „Магнитски“

Името на руския адвокат Сергей Магнитски влиза в световните медии през 2008 г., когато той е арестуван по съмнителни обвинения и вкаран в предварителен арест, където почива 11 месеца след задържането му, 
Като адвокат в кантората “Файрстоун-Дънкан” в Москва, Магнитски е натоварен с одита на инвестиционния фонд “Хермитейдж Кепитал Инвестмънт”, който руските власти обвиняват в измами и укриване на данъци. В последвалото разследване, резултатите от което Магнитски оповестява публично, се разбира за огромна измама с иззети документи на компании, собственост на фонда. Над 1 млрд. долара са били откраднати чрез подправени договори, подписани от адвокати, представящи се от името на “Хермитейдж” без знанието на фонда. Според твърденията на Магнитски, заговорът за разграбването на “Хермитейдж” е включвал полицията, съдебните и данъчните власти, банки и руската мафия.

През декември 2012 г. Конгресът на САЩ приема законът “Магнитски”, насочен към налагането на санкции срещу руски официални лица, сочени като виновни за смъртта на адвоката. През 2016 г. американският Конгрес приема “Глобалният закон Магнитски за отговорност за спазване на човешките права”, който позволява на американското правителство да налага санкции срещу лица, които смята за нарушители на човешките права.

Разследват четири от шестте лица с наложени санкции

Прокуратурата оценява високо помощта на американските партньори

Прокуратурата на Република България (ПРБ) напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията.

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, вече са предприети действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Това обявиха от прокуратурата по повод доклада от Министерството на финансите на САЩ.

И уверява, че спрямо всички, посочени в доклада от САЩ, “ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред”.

Васил Божков: Рекетът не е подкуп, законът не трябва да се използва за бухалка

“Българско лято” издига бизнесмена за водач в 24 и 25 МИР

Рекетът не е подкуп, плащал съм до началото на 2020 година, но дадох доказателства. Това заяви идеологът на платформата “Българско лято” Васил Божков по време на пресконференция по повод санкциите по закона “Магнитски”. “Личният ми бизнес е унищожен. Активи и сметки в САЩ нямам. Прокуратурата повдигна серия фалшиви обвинения, след което, незнайно защо, американците решиха да предприемат санкции по “Магнитски”, каза Божков. По-рано той посочи в нарочна позиция: “Не искам да мисля, че актът на американските институции има политически характер и е насочен срещу политическа формация, със законни политически органи, в които аз дори не участвам”. “Оставам с убеждението, че Законът “Магнитски” сам по себе си е изключително постижение на американската демокрация и неговата цел е да наказва политическите режими и диктатури, санкционирайки ги, когато преследват неудобните за тях, а не да бъде използван като бухалка на свой ред”, каза Божков.

Реакция

ДПС ще остане солидарно с позицията на Делян Пеевски

ДПС очаква факти, мотиви и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ относно Делян Пеевски. Това се посочва в позиция на движението, разпространена от пресцентъра на ДПС във връзка с изявление на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

“ДПС подкрепя всички, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България”, е записано още в позицията.

В нея се казва още, че дотогава от ДПС остават солидарни с личната позиция на Делян Пеевски, която прилагат. Тя бе разпространена по-рано до медиите и в нея се посочва, че подобен акт е “абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон”. Пеевски заявява, че уведомил адвокатите си в САЩ и ще предприеме всички законови действия срещу този акт.

Слави Трифонов, ИТН, във фейсбук: Хиляди граждани протестираха още преди 8 години

Гражданското общество в България е в основата на вчерашната позиция на САЩ. Защото всичко, което е написано в доклада на Министерството на финансите на САЩ, българското гражданско общество го знаеше много преди вчерашния ден и го изразяваше на площадите и улиците. Още преди 8 години хиляди граждани в десетки градове заявиха своето отношение и позиция спрямо Делян Пеевски. И твърдо отстояваха своето отношение и позиция над 400 дни.

Пак преди американския доклад, а именно през изминалата година, гражданското общество в България изрази по един категоричен начин нетърпимостта си към бруталната корупция във всички нива на държавното управление.

Затова американските санкции не са друго, освен подкрепа към това, което вече изрази българското гражданско общество. Те са протегната приятелска ръка от наш партньор.

ЕК следи събитията у нас

Брюксел очаква окончателни присъди

Говорителят на ЕК Кристиан Виганд посочи, че комисията следи събитията в България и те ще бъдат отразени в доклада за върховенството на закона през месец юли.

Европейската комисия изрази очакване в България трайно да бъдат произнасяни окончателни присъди за корупция на високо равнище. България трябва да завърши прилагането на препоръките на ЕК в доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г., заяви говорителят на комисията Кристиан Виганд, цитиран от БТА.

Важно е събитията в страната да не водят до отстъпление от постигнатия напредък в областта на законността, добави той на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с решението на САЩ да наложат санкции на няколко български граждани. Остава още работа за вършене, обобщи Виганд по повод изпълнението на препоръките на комисията. Говорителят на ЕК отбеляза, че една от препоръките бе да се взаимодейства със Съвета на Европа за преодоляване на недостатъците в българското законодателство срещу корупцията и за ефективно разследване на престъпленията. По неговите думи ЕК следи събитията в България и те ще бъдат отразени в очаквания през юли доклад за върховенството на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения