Лидерът на Ислямска държава се представял за търговец на платове

Снимка: Twitter

Хората, живеещи в северозападното сирийско село Бариша, смятат, че убитият лидер на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е търговец на платове, който живее в голяма къща със семейството си, разказали местни жители пред Daily Sabah.

Ал Багдади е живеел в голяма къща, разположена на около 500 метра от село Бариша, на 25 километра от границата с Турция. Къщата била е оградена с бетонни стени, според свидетели, които живеят в селото.

"Тук имаше голяма къща и човекът, който живееше тук, беше известен като търговец на платове с името Абу Мохамед Халаби", заяви местният жител Абу Ахмед Бариша, добавяйки, че те са смятали, че става дума за семейство мигранти, като хиляди други, които постоянно се местят от едно място на друго поради конфликта в региона.

Селянинът описва как американските войници са пристигнали в 12 часа на 27 октомври и жителите са били "твърде уплашени", за да излязат навън поради мащабната операция, траяла четири часа, при която много къщи в района били повредени.

"Селяните нямат представа кой е бил в къщата и какво се е случило там онази нощ", каза той.

Къщата, в която живеят Ал Багдади и семейството му, е разрушена от безпилотни летателни апарати след нападението, се казва в съобщение. Купчина отломки са единствените останки от къщата, докато три големи дупки близо до нея показват степента на разрушение.

"Толкова се уплашихме, когато видяхме американски хеликоптери да кацат в района. Един от тях говореше арабски. Мисля, че той беше йоранец", каза тя и добави, че войникът казал на семействата, които живеят в палатките, да напуснат района.

Коментари

Задължително поле