Лозан Панов и Методи Лалов с политическа провокация срещу ВСС

Председателят на ВКС с пореден (умишлен) гаф като ръководещ Съдийската колегия на кадровия орган

Липсата на кворум отложи освобождаването на Лалов като съдия

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов допусна пореден (умишлен) гаф при ръководенето на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи "Правен свят" По този начин обаче ВСС бе въвлечен в политическата провокация, която съдията от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов умишлено реши да инициира на кадровия орган още преди две седмици.

На 1 август, когато вече съдебната власт бе в регламентираната си годишна ваканция, Лалов театрално поиска от ВСС да бъде освободен от съдебната власт, считано от 2 септември. Лалов обяви подаването на оставка във фейсбук. По-късно политиканстващият от две години магистрат обясни, че възнамерява да се кандидатира на предстоящите местни избори, а както вече е ясно, той щял да води листата на общинските съветници на коалицията от "Да, България", ДСБ и Зелено движение, активно подкрепяни от медиите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, както и от тези на издателите-бизнесмени Огнян Донев и Сашо Дончев. Освен политическите амбиции, зад решението на Лалов да напусне набързо съдебната система, се крият опасенията му, че той може да получи тежко дисциплинарно наказание по двете висящи производства срещу него, които ВСС предстои да приключи.

За да бъде освободен Лалов като съдия, ресорната колегия на ВСС трябва да приеме формално решение. Миналата седмица председателстващият и определящ дневния ред на заседанията на Съдийската колегия Лозан Панов, изненадващо насрочи извънредно събиране на кадровиците за 15 август. Това Панов е направил с ясното съзнание, че мнозинството от членовете на Съвета са в редовния си платен годишен отпуск, известен още преди Лалов да решава да обяви политическите си амбиции в разгара на съдебната ваканция. Заради това в четвъртък в 13.45 часа Панов откри мониторите в заседателната зала на Съвета, за да се види, че в нея присъстват той и кадровиците - Вероника Имова, Даниела Марчева и Красимир Шекерджиев. Любопитно е, че дори най-близките до председателя на ВКС членове на ВСС - Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова, които по традиция гласуват в синхрон с Лозан Панов, този четвъртък също отсъстваха от извънредното заседание на колегията. Логично заседание нямаше, но от изказване на Имова се разбра, че Лалов и Панов съзнателно са решили да въвлекат ВСС в политическата провокация, вероятно, за да подпомогнат бъдещата кариера като кандидат за общински съветник на районния съдия. Вероника Имова подчерта, че от членовете на ВСС единствено тя и Шекерджиев не са били в предварително известен платен годишен отпуск, а Марчева го е прекратила, защото този четвъртък е била в столицата.

В крайна сметка Лозан Панов пренасрочи извънредното заседание на ВСС за 30 август, когато кадровиците отново ще се занимават с политическите амбиции на Лалов. Новоизлюпеният магистрат-политик катастрофално се провали преди две години, когато много искаше да бъде избран за член на ВСС от професионалната квота, т.е. от съдиите.

Плюсът от липсата на кворум този четвъртък е отсрочката, която Лалов получава, преди, считано от 2 септември, да се впусне в надпревара за "народната любов", да отговори на очакванията на колегите му от Софийския районен съд, които се надяват той да довърши работата като магистрат. Оказва се, че от 5 август на Методи Лалов вече не се разпределят нови дела. В същото време като съдия Лалов има 122 ненаписани дела, както и други 134 висящи дела, които вероятно ще се наложи да бъдат поети от други състави и респективно да започнат отначало.

Не би било изненада, ако вече или всеки момент, Лалов използва създалата се ситуация, основен принос за която имат той и Лозан Панов, за да се опита да си направи популистки политически ПР, като за пореден път атакува работата на ВСС и да опита отново да влезе в ролята на жертва. Може би така съдията е решил да отклони вниманието на обществото и от още един факт - солидното възнаграждение, което Лалов се очаква да получи при напускане на съдебната система, при това на фона на неприключили дисциплинарни производства, едното от които дори включва и предложение за дисциплинарно уволнение.

Лалов: ВСС ми пречи да си планирам моя път

"Игрите с кворума са навсякъде. Надявам се, че не е умишлено. Мотаенето на ВСС пречи да планирам моя път, на което аз имам пълно право. Моето задължение е да подам предизвестие в срок и аз съм го сторил. От тях зависи да се съберат", очаквано коментира Методи Лалов пред промотиращия "Демократична България" сайт "Медиапул" на бившата говорителка на Иван Костов - Стояна Георгиева.

Иновация

По някаква много странна случайност, докато Съдийската колегия на ВСС очаквано не събра кворум, кандидатурата на Методи Лалов като водач на листата за общински съветници в София за предстоящите местни избори бе анонсирана от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Така най-ревностните "защитници" на разделението на властите демонстрираха неговото погазване - действащ съдия, който според Етичния кодекс на българските магистрати няма право на политическа дейност, е промотиран за изборна длъжност.

Този факт е достатъчно основание ВСС вместо да освободи Лалов по негова молба, да стартира поредна дисциплинарка и да го лиши от "бонуса" при напускане на съдебната система.

Коментари

Задължително поле