Лозан Панов се разграничи от Съдийската колегия и се присъедини към ССБ

Лозан Панов

Председателят на ВКС отказа да коментира основанията за отвод на двама от съдиите от състава, пуснал австралиеца над 6 години и половина по-рано от затвора

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за първи път се осмели да заговори за скандала с осовобождаването на убиеца Джок Полфрийман над 6 години и половина по-рано от затвора, макар и неясно, предаде "Правен свят". Той даде изявление пред журналисти преди заседанието на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВКС), на което той се яви след две седмици в командировка на неизвестна дестинация.

Единственото, което бе категорично в коментара на Панов, че той се разграничава от позицията на Съдийската колегия по случая и отказва да даде изявление по същество на казуса, тъй като делото е висящо пред съда, който ръководи. "Нали не очаквате да коментирам висящо производство пред ВКС? Това, което мога да кажа е, че хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция, но бих казал, че, за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо кой как след това ще ги интерпретира. Затова на сайта на ВКС може да видите, че има събрани актове по казуса Джок Полфрийман. Това е и ролята на съда – да помага за правната култура на обществото", заяви Панов.

"В една замърсена медийна среда, дори тези, които не са чели актовете и тези, които са ги чели, могат да манипулират и да въздействат на обществото", допълни председателят на ВКС.

Във връзка с разпространените позиция и призив от страна на Съдийската колегия на ВСС, след като скандалът се разрази в цялото общество, Панов заяви, че не е присъствал на обсъждането на нито едно от двете, но въпреки това споделя мнението на Управителния съвет на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), че колегите му са "абдикирали" от отговорностите си. От думите му се разбра още, че самият той не намира основания за проверка от страна на ИВСС на потенциалните причини за отвод на членовете на състава, пуснал Полфрийман - Калин Калпакчиев и Весислава Иванова - заради добре известната им обвързаност с организацията, заради чието положително становище за "поправянето" на затворника искането на австралиеца бе уважено - Българския хелзински комитет (БХК). Присъединяването на председателя на ВКС към становището на ССБ само по себе си е изненадващо, след като в него директно бе поискана оставката на членовете на Съдийската колегия, на която и самият той е член.

"Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с втората позция. Нещо повече, ако си спомняте предаването ми на ИВСС по сигнал на магистрати, беше чрез решение на Колегията, докато това, което сега разбирам, че се е случило, е без акт на Съдийската колегия и без да е внесено в дневния ред. По този начин споделям мнението, че Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в ЗСВ – да брани независимостта на съдебната власт и на магистратите. Целият подход, в който се насажда омраза към магистрати, независимо дали сме съгласни или не със съдебните актове е връщане към епохи, които смятам, че трябва да сме позабравили", заяви председателят на ВКС.

Коментари

Задължително поле