Лом празнува 24 май с „Космически гласове"

Химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“, в изпълнение на легендарните „Космически гласове“ с диригент Ваоня Монева, изправи на крака ломчани на тържествения концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празникът започна на централния площад, но заради проливния дъжд продължи в изпълнения до предел салон на читалище „Постоянство 1856”.„Всеки от нас носи този ден в сърцето си – той е скъп спомен за любимите учители и изпълнен с трепета на младежките мечти на абитуриентите, които тръгват по своя нов път. Днес по традиция ние отдаваме почит към величавото дело на светите братя Кирил и Методий и техните следовници. Изпълнени сме с национална гордост, защото “И ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книга да четат!” Нека отново отдадем заслуженото на плеядата ломски възрожденски просветители – учители, будители и творци, които с делата си превърнаха нашият Лом в огнище на просвета и култура.

Прекланяме се пред днешните учители, които обучават и възпитават най-скъпото, което имаме – нашите деца!Честит 24 май!“ – каза в словото си кметът Пенка Пенкова. Тя връчи на изявени учители от училищата и детските градини и на дейци на изкуството плакети и грамоти за изключителен принос в образованието и духовната култура. За пръв път бяха наградени и изявени ученици-абитуриенти от ломските средни училища, за заслуги в популяририрането на Лом чрез постижения в национални и международни конкурси и за отличен успех. В тържествения концерт по повод 24 май в Лом участваха и мажоретни, фанфарни и танцови състави от училищата „Никола Първанов“ и „Константин Фотинов“.

Коментари

Задължително поле