Лондон предупреди британците в Гърция: Пазете се от комари!

Актуализиран пътеводител за британци, които желаят да посетят Гърция, бе публикуван на уебсайта на външното министерство в Лондон, който включва, наред с други неща, информация за разпространението на вируса на Западнонилската треска в Гърция, дългото време за чакане на контролно-пропускателни пунктове и ограниченията в тегленето на валута.

Министерството информира британските туристи, че от 7 април 2019 г. гръцката полиция е въвела системни паспортни проверки за всички европейски граждани, пътуващи до/от дестинации извън Шенгенското пространство (включително Обединеното кралство).

Що се отнася до комарите, указането за пътуванията отбелязва, че през 2018 г. в Гърция има няколко епидемични взрива на западнонилска треска и призовава британските туристи да бъдат внимателни, например да използват мрежи против комари или ленти за насекоми, когато са на открито и да затварят на врати и прозорци.

Foreign Office също така отбелязва, че в Гърция има контрол върху финансите, което води до ограничения на дневния лимит, наложен от гръцката банкова система (обикновено 600 евро).

Указанието за пътуванията подчертава стриктното отношение на гръцките власти към тези, които извършват се отдават на прекомерна употреба на алкохол, и налагането на глоби или лишаване от свобода на хора, които се държат неприлично.

Не на последно място, се отбелязва, че "не може да се изключи възможността за терористични атаки".

Коментари

Задължително поле