Луксозните жилища са най-доброто вложение

Търсенето на луксозни имоти не се влияе от размера на лихвите по кредитите и от ръста на цените на храните.

Купувачите правят повече огледи

Малък е дeлът на наемателите

Луксозните жилища са най-добрата инвестиция, казват брокери на имоти. Причината за това е, че търсенето на такива имоти не се влияе от размера на лихвите по кредитите и от ръста на цените на храните. Луксозни имоти купуват предимно хора с високи доходи и с налични пари в брой. Затова повишаването на разходите за издръжка на живота не е повлияло на семейния им бюджет.

Хората са станали по-колебливи при покупката на имот, разказаха брокери. Вече правят повече огледи преди да изберат жилище, което е най-подходящо за семейството им. Желанието на купувачите да придобият нов дом не е намаляло. Но вече сравняват много по-внимателно наличните оферти по отношение на цената и качеството, за да открият най-изгодната за тях сделка.

Търсенето на имоти тепърва ще расте, смятат експертите от бранша. България е на първо място сред страните от ЕС по дял на хората, които живеят в пренаселени жилища. Това означава, че децата живеят с родителите си, или площта на жилището им не е достатъчна за броя на членовете в домакинството.

В България само 2,4% от хората живеят в жилище под наем. Това означава, че реално няма дилема дали да купим жилище или да живеем под наем. Всеки се ориентира към покупка на имот, когато може да си го позволи.

Въпреки ръста на ипотечните заеми през последните години, пазарът на тези кредити тепърва ще се разраства. Само 2,3% от домакинствата у нас живеят в жилище, купено с ипотечен кредит, при 80% в Нидерландия. Съотношението между общия обем на ипотечните кредити и брутния вътрешен продукт (БВП) на страната достига 11,6% при средно 40% в Европа.

Инвестициите в имоти също са малко спрямо другите страни. Съотношението на инвестициите в жилища спрямо БВП у нас също е една 2,4% и е много под средното ниво за страните от ЕС. Затова прогнозите са за ръст на вложенията в недвижими имоти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти