Луксозните имоти в София поскъпнаха с 6%

Луксозните имоти остават добра инвестиция, най-вече заради ценовата им стабилност и факта, че са добра защита срещу инфлация.

Купуват малки бизнес сгради вместо къщи

Редица дружества се разрастват и искат да се преместят в свое помещение

Предлагането се увеличава

Луксозните жилища в София поскъпнаха средно с 6% през 2018 г., сочат данни на компания за луксозни имоти. На пазара обаче се наблюдава плавен ръст на предлагането, което заедно с вече достигнатите високи цени, ще ограничи възможностите за поскъпване през 2019 г. “Тенденцията, която наблюдаваме от миналата година насам, е пазар, все по-често движен от купувачите. Този тренд ще продължи през настоящата година и на практика означава, че във все повече сделки ще виждаме договаряне на цената”, прогнозира Светослава Георгиева от компанията.

Забележима тенденция през последните месеци е и преориентирането на много купувачи в най-високия сегмент от пазара - над 500 хил. евро, от къщи към инвестиции в малки бизнес имоти. В тази категория попадат основно сделки, при които клиентите разполагат с 1 млн. до 3 млн. евро и търсят вложение за парите си. Заради по-добрия наемен пазар, често пъти тези средства се насочват към малки бизнес имоти - апартаментни сгради (apartment houses), както и офис сгради с 1000-1500 кв.м разгъната застроена площ. Пазарът познава и случаи, в които новозавършени жилищни сгради се превръщат в офисни за нуждите на малки компании от консултантския бизнес, технологиите, фармацията, адвокатски дружества и др.

“В този сегмент има специфично търсене от страна на дружества, които се разрастват и търсят офис сгради за покупка. Това са по-малки компании, които преминават от наем към собственост и искат представителен имот, по-разчупена среда, не типичната бизнес локация”, обобщи Светослава Георгиева.

Според нея макар и потенциалът за ръст на цените на този етап да е ограничен, луксозните имоти остават добра инвестиция, най-вече заради ценовата им стабилност и факта, че са добра защита срещу инфлация. Осезаем спад има при сделките със спекулативен елемент в централната част на София, при които се търси бързо покачване на стойността и препродажба.

 

Ниските лихви са решаващи

Високият клас жилища са атрактивни за инвестиция

Промяна в активността не се очаква

Ръстът на икономиката, ниските лихви и оживлението в кредитирането ще продължат да играят ключова роля както общо за жилищния пазар, така и за сегмента на луксозните имоти. Търсенето за жилищни нужди остава водещо, но високият клас имоти са и добра инвестиция с оглед възможността за стабилна доходност и дългосрочния потенциал за ръст на цената, коментират експертите.

Пазарът на луксозни имоти навлиза в период на повишено предлагане, което ще доведе до по-голям избор за купувачите, смятат брокери. Бързият ръст на цените през последните две години доведе до по-трудно взимане на решение за покупка на луксозен дом. През 2019 г. съществена промяна в активността не се очаква, а пазарът ще работи в полза на купувачите.

През 2018 г. се е увеличил делът на сделките с отстъпка. Ако през 2017 г. около половината покупки в луксозния сегмент са се договаряли с намаление от офертната цена, година по-късно делът им е нараснал до малко над 70% от сключените сделки. Статистиката показва, че средната отстъпка при луксозните имоти през 2018 г. е била 7,4%, като при апартаментите тя е била под 7%, а при къщите - малко над 10%. Най-голям през годината е бил делът на продажбите с намаление до 5% от офертната цена, което е признак за постепенното балансиране на пазара.

 

Потенциал имат новите квартали

3000 евро/кв.м за дом до Докторския паметник

“Изгрев” вече догонва “Лозенец”

Въпреки появата на нови привлекателни за купувачите локации, утвърдените райони като Центъра на София, квартал Лозенец и Докторски паметник остават водещи по брой сделки, показват данните на компания за луксозни имоти.

Докато в централната част на столицата и по-специално в района около Докторски паметник предлагането традиционно е движено от апартаменти в стари аристократични кооперации, в квартал Лозенец стимул през миналата година беше появата на нови жилищни проекти. В резултат на това през 2018 г. там беше регистрирано леко покачване на цените и почти двоен ръст на продажбите в луксозния сегмент.

В същото време поскъпването на имотите доведе до отлив на купувачи в района на Докторски паметник, независимо че предлагането там се покачи през миналата година. По-високите ценови нива по-рядко срещаха очакванията на купувачите и това доведе до намален брой сделки. Статистиката на компанията показва, че през 2018 г. цените на жилища в района все по-често са били в диапазона 2800-3000 евро/кв.м, а при единични сделки дори са надхвърлили тази граница. В същото време година по-рано най-скъпите продажби в тази част на София са се случвали в диапазона 2300-2450 евро/кв.м.

Според Светослава Георгиева, оперативен директор на компанията, “Изгрев” също е сред кварталите, заслужаващи внимание през последните месеци. “Появата на висок клас проекти по ул. “Тинтява” доведе до покачване на продажните цени до средно 1600 евро/кв.м и така “Изгрев” вече догонва “Лозенец”. Новото строителство промени облика на района и го постави в горния ценови сегмент”, обобщи тя.

Потенциал имат и новите квартали, като “Витоша” и “Кръстова вада”, особено в частта около метростанция “Витоша” и Парадайз Център.

Центърът на София, “Лозенец”, “Изток” и зоната около Докторски паметник са регистрирали и висока наемна активност през 2018 г. В тези райони е съсредоточено търсенето на апартаменти под наем, докато в сегмента на луксозните къщи водещи остават кварталите по Витошката яка - “Бояна”, “Симеоново” и “Драгалевци”.

Коментари

Задължително поле