Румен Петков: Върху ИК за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия

Локацията е най-важна за луксозните имоти Новите купувачи са млади хора на добри позиции

Откриха колата на изчезналия българин на Санторини

500 лв. глоба за запален контейнер за смет

Повдигнаха обвинение на 19-годишния Алекс Иванов за убийството в Кюстендил

Започна монтажът на парковата мебел в градината „Кристал“

Инспектори на ИАРА спипаха бракониери, извадили от водите на Дунав 200-килограмова моруна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Любо Киров и JEREMY? влизат „В час по интелектуална собственост“

„Хонда“ затваря завода си във Великобритания до 2021 г. 3500 души остават без работа

Автомобили тровят Пирин

„Галъп“: 60% от българите одобряват международната политика на Европейския съюз

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

С цветя и песни Монтана се поклони пред Апостола на Свободата

До 1500 лв. помощ от фонд „Ин витро“ в Шумен

Младеж ще се труди в полза на обществото 400 часа заради притежание на антични монети

Лук и чесън подсилват през зимата

В нашата кухня почти няма ястие без кромид лук и чесън и това съвсем не е случайно. Тези миризливи зеленчуци-братовчеди не само правят манджата по-вкусна, но са и много полезни, особено в сезона на настинките и вирусните инфекции, защото имат свойството да унищожават болестотворните микроорганизми и да подсилват имунитета. Включени са в много рецепти от народната медицина като средство, заместващо антибиотиците, както и против кашлица. Най-силно действат, ако се ядат сурови, но тъй като не всеки стомах понася лютивината им и не всеки нос – миризмата им, те се слагат в най-различни ястия – варени, задушени, печени, като запазват ценните си вещества.

Хумус

46-1Необходими продукти:
400 г сварен нахут от консерва или 150 г сух нахут
50 г сусамов тахан
100 мл зехтин
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л. кимион
1/2 глава кромид лук

За поръсване
1-2 стръка пресен магданоз
1/2 лимон
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Сухият нахут се накисва от вечерта в студена вода. След това се вари около 1 час, докато омекне. Прецежда се и се връща в тенджерата на котлона. Добавя се лукът, нарязан на дребно. Прибавят се кимион и зехтин и се разбъркват за 2 минути. След това се пасират заедно с тахана и пресования чесън до гладка консистенция и се осолява. Ако е прекалено гъст, се добавят няколко лъжици от водата, в която е врял нахута. Готовият хумус се сервира, поръсен със зехтин, червен пипер и магданоз. Яде се с арабски питки или се маже на препечени филийки хляб.

Задушени пържоли с чесън и лук

admin-ajax-3Необходими продукти:
800 г вратни свински пържоли
3 глави кромид лук
1 глава чесън
200 мл сухо бяло или червено вино
2 с.л. олио
сол и черен пипер, млян

Начин на приготвяне:
Начукайте хубаво свинските пържоли и ги поръсете обилно със сол и черен пипер. Подредете ги в намазнена тава и разпределете около тях почистените и леко сплескани с дръжката на ножа скилидки чесън и нарязаните на едро глави лук. Полейте на струйка олиото и залейте с виното. Покрийте тавата с алуминиево фолио или капак. Сложете пържолите да се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 90 минути и махнете фолиото. Допечете, докато се зачервят, и ги обърнете. Оставете леко да се зачервят и от втората страна. Поднесете с резен лимон и гарнитура по избор.

Селски кюфтенца

46-3Необходими продукти:
500 г кайма смес
2 с.л. галета
2 с.л. брашно
3-4 яйца
1 филия хляб
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 стръка магданоз
1 стрък копър
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци и пресни подправки на много ситно. Накиснете хляба, докато се размекне. В голяма купа омесете каймата с яйцата и подправките. Добавете лука и намачкания чесън, а накрая и накиснатия хляб. Ако предпочитате, можете да използвате 2 филии хляб, но без кората. Пресейте галетата с брашното, за да се смесят добре. След като сте омесили каймата, оформете с ръце малки кюфтенца и всяко от тях оваляйте в галетата и брашното. Загрейте мазнина и пържете кюфтенцата до златисто.

Свинско по ловджийски

46-4Необходими продукти:
800 г свинско месо без кост
50 г бекон
2 с.л. масло
1 каф.ч. олио
125 мл бульон
2 с.л. доматено пюре
125 мл бяло вино
2-3 глави кромид лук
2 моркова
1/2 глава целина
40 г брашно
5-6 зърна черен пипер
2 зърна карамфил
1 дафинов лист
1/2 ч.л. кимион
сол

Начин на приготвяне:
Свинското се нарязва на късове, беконът на парченца и се слагат заедно в сгорещена мазнина да се запържат равномерно. Щом свинското се запържи, добавете нарязаните моркови, лук на едро и целина. Щом и те омекнат, добавете 2 с.л. доматено пюре и овкусете с червения пипер. След около 15 минути долейте виното и бульона и оставете да къкри, докато течността се поизпари леко и месото е напълно омекнало. Добавете размитото в малко вода брашно, всички останали подправки и маслото. Разбъркайте и оставете да ври още 10 минути.

Свински врат с гъст сос

46-5Необходими продукти:
800 г свински врат без кост или плешка
2 свински езика
200 г бекон
200 г гъби
2-3 с.л. свинска мас или краве масло плюс зехтин
4-5 печени чушки
1 глава кромид лук
300 г белени домати от консерва
3-4 скилидки чесън
черен пипер, кимион, сол
червен пипер – сладък и лют
100 мл вино розе
1 ч.ч. бульон – зеленчуков или костен
50 г кашкавал (по желание)
магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:
Обелваме езика, който предварително сме сварили за близо 60 минути, и го нарязваме на ленти. Задушаваме нарязаното на парчета месо в мазнина и получените мръвки изваждаме. След това в същия съд задушаваме наситнения лук. Когато се сготви, прибавяме надребнените пиперки и гъби. Слагаме и доматите. Оставяме яденето да къкри и щом се посгъсти, слагаме нарязания бекон и езика. Овкусяваме с подправките и наливаме виното и бульона. Добавя се и изваденото месо и яденето се оставя да къкри на тих огън, докато достигне желаната от нас гъстота. Поднасяме го поръсено с кашкавал и магданоз.

Пилешки бутчета с картофи, чесън и лук

46-6Необходими продукти:
3 пилешки бутчета, разполовени
4 големи картофа, нарязани
2 малки глави червен лук, нарязани на четвъртинки
5 скилидки чесън, пресовани
1 с.л. вегета
1 ч.л. червен пипер
черен пипер, смлян
1 кубче пилешки бульон, натрошено
3-4 с.л. олио
1 стрък зелен лук, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:
Подредете пилешките бутчета в тавичка и около тях разпределете картофите и чесъна. Поръсете с прясно смлян черен пипер, натрошеното кубче бульон, червения пипер и вегетата. Добавете зехтина, разбъркайте добре и охладете в продължение на 30 минути, за да се мариноват. Загрейте фурната до 230 градуса. Печете ястието в продължение на 25 минути, добавете нарязания червен лук и намалете температурата на фурната до 180 градуса. Гответе още 25 минути или до пълна готовност на месото и картофите. Поднесете пилешките бутчета топли, поръсени с нарязания зелен лук.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.