На 7 април 2020 да почерпят

Телците да проявят търпение, Водолеите стабилизират финансите си – Дневният хороскоп на Алена

Стилиян Петров: До няколко месеца ще обявя дали се кандиратирам за президент на БФС

Коронавирусът – тор за графоманията Сред мераклиите за слава преобладават неразбрани поети

Улица в Ню Йорк е №1 по сделки с луксозни имоти Средната цена е 38,5 млн. долара

Строят апартаменти за възрастни хора

Броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 10 000

Коронавирусът предпочита мъжете

Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Лъжа и прикриване Провалът на 3 идеологии

Трябва истински европейски икономически суверенитет

От геополитическа гледна точка, пандемията на коронавирусното заболяване, родено в Китай през 2019 г. (Covid-19), показа провала на три идеологии: комунизмът, европеизмът, глобализмът. Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за зараждането и първоначалното разпространение на тази много заразна болест. В продължение на три седмици кадрите на ККП поставяха логиката на уж непогрешимата власт над медицинската истина. Тези три загубени седмици в първоначалната битка с вируса днес имат голямо значение. Ако болестта е била лекувана, веднага след като се появи, днес нямаше да има пандемия. Китайските комунистически власти днес са много нервни, защото разбират, че техният народ отлично знае, че в началото са излъгали и късно са започнали безпощадната си – и явно успешна – офанзива срещу вируса.

Вторият провал е на идеологията на европеизма, който разглежда европейската конструкция (и нейната религия на отваряне на границите) като идеал сам по себе си, вместо да я използва прагматично, в конкретния интерес на различните нации в Европейския съюз. На 13 март 2020 г. председателката на Европейската комисия разкритикува затварянето на границите от някои страни в ЕС, за да се борят с пандемията. На следващия ден родната страна на Урсула фон дер Лайен прие същата здравомислеща мярка… Китайците правилно „затвориха” границите на Хубей, провинция пет пъти по-голяма от Холандия! Решението на Тръмп да затвори в края на януари границите си за пътници от Китай обяснява забавянето на болестта в Америка в сравнение с Европа.

И накрая, това е също провал на идеологията на глобализма, който вярва в добродетелите на абсолютното международно разделение на труда, подчинявайки се само на класическите закони на икономическия либерализъм. Неприемливо е днес да зависим от една толкова далечна и различна от нас страна като Китай за производството на нашите лекарства; както и че Белият дом се опита да подкупи шефа на германската лаборатория CureVac, за да си присвои ваксината, която разработва. Когато излезем от тази пандемия, трябва спешно да установим истински европейски икономически суверенитет!

(Със съкращения, превод „Гласове”)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.