Лъжа и прикриване

Провалът на 3 идеологии

Трябва истински европейски икономически суверенитет

От геополитическа гледна точка, пандемията на коронавирусното заболяване, родено в Китай през 2019 г. (Covid-19), показа провала на три идеологии: комунизмът, европеизмът, глобализмът. Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за зараждането и първоначалното разпространение на тази много заразна болест. В продължение на три седмици кадрите на ККП поставяха логиката на уж непогрешимата власт над медицинската истина. Тези три загубени седмици в първоначалната битка с вируса днес имат голямо значение. Ако болестта е била лекувана, веднага след като се появи, днес нямаше да има пандемия. Китайските комунистически власти днес са много нервни, защото разбират, че техният народ отлично знае, че в началото са излъгали и късно са започнали безпощадната си - и явно успешна - офанзива срещу вируса.

Вторият провал е на идеологията на европеизма, който разглежда европейската конструкция (и нейната религия на отваряне на границите) като идеал сам по себе си, вместо да я използва прагматично, в конкретния интерес на различните нации в Европейския съюз. На 13 март 2020 г. председателката на Европейската комисия разкритикува затварянето на границите от някои страни в ЕС, за да се борят с пандемията. На следващия ден родната страна на Урсула фон дер Лайен прие същата здравомислеща мярка... Китайците правилно „затвориха” границите на Хубей, провинция пет пъти по-голяма от Холандия! Решението на Тръмп да затвори в края на януари границите си за пътници от Китай обяснява забавянето на болестта в Америка в сравнение с Европа.

И накрая, това е също провал на идеологията на глобализма, който вярва в добродетелите на абсолютното международно разделение на труда, подчинявайки се само на класическите закони на икономическия либерализъм. Неприемливо е днес да зависим от една толкова далечна и различна от нас страна като Китай за производството на нашите лекарства; както и че Белият дом се опита да подкупи шефа на германската лаборатория CureVac, за да си присвои ваксината, която разработва. Когато излезем от тази пандемия, трябва спешно да установим истински европейски икономически суверенитет!

(Със съкращения, превод „Гласове”)

Коментари

Задължително поле