Любимата рецепта на Теди Кацарова

В навечерието на Коледа някои постят, други не, но всички вкупом се подготвят за задаващите се празници. Затова предлагаме рецепти и постни, и блажни - на кой каквото му е вкусно и каквото му позволява семейният бюджет.

Освен любимка на публиката, певицата Теди Кацарова е и извастна кулинарка. Тя участва в един от сезоните на „Черешката на тортата” заедно с Ернестина Шинова, Коцето Калки, Мая Бежанска и Камен Воденичаров, където впечатли със сладките изкушения, които приготви. Любимата рецепта на певицата е бисквитена торта, която се приготвя много бързо и лесно.

Напоследък Теди има няколко дуетни изяви с певеца Дичо. Двамата участваха в турне, подкрепящо двойките с репродуктивни проблеми. Сега, след края на турнето, Теди е готова отново да се отдаде на хобито си - готвенето, канейки вкъщи приятели на „кулинарни оргии”, както самата тя се изразява.

 

Зелник

Необходими продукти:

1 кг брашно

2 с. л. олио

1 ч. л. сол

1 с. л. оцет

6-7 стръка праз

хладка вода за меко тесто

1 ч. ч. олио

щипка черен пипер

щипка чубрица

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто и разделяме на 6 топки, като едната е почти двойно по-голяма от другите. Топките оставяме върху маса, поръсена с брашно, и покриваме с кърпа за 20 минути. През това време нарязваме на ситно праза и го задушаваме с половината олио. Слагаме подправките и оставяме да изстине.

Разточваме голямата кора и я слагаме на дъното на поръсена с олио тава, като издърпваме доста навън краищата й. Редим втората кора, поръсваме с олио и слагаме половината праз. След това слагаме още една кора, поръсваме с олио, четвъртата кора, също леко поръсена с олио, плънката, след нея петата кора, поръсена с олио, и шестата, пак поръсена с олио. Покриваме отгоре с краищата от първата кора, като притискаме с вилица и набождаме леко отгоре. Поръсваме с малко олио и печем на 200 градуса. Поливаме опечения зелник с малко топла вода и 1 ч. л. олио и връщаме за 5 минути във фурната. Покриваме го за 20-30 минути с хавлиена кърпа.

 

Руло от свински врат с плънка от гъби

Необходими продукти:

1 цял свински врат 1200 г.

черен пипер

1 ч. л. горчица

2-3 с. л. галета с подправки

За плънката

1 с. л. масло

1 малка глава стар лук

150 г. гъби

няколко листа салвия

2 с. л. бяло вино

черен пипер, сол

За соса

1 ч. л. нишесте

50 мл бяло ароматно вино

Начин на приготвяне:

Месото се разрязва по дължина, изтънява се и се разтваря. Поръсва се черен пипер и се намазва с горчицата, завива се на руло, покрива се с фолио и се оставя на студено. За плънката - маслото се загрява в тиган, добавя се нарязаният на дребно лук и се задушава. Гъбите се режат на много дребно и се добавят към лука, пържи се до готовност на гъбите. Прибавя се бялото вино, разбърква се за още 2 мин. и се добавя нарязаната салвия.

Овкусява се със сол и черен пипер. Върху алуминиево фолио се посипва от галетата с подправки (черен пипер, мащерка, червен пипер, сол), разгръща се месото и върху него се разстила плънката. Завива с фолиото на стегнато руло и се поставя в тавичка. Налива се 50 мл вино. Пече се на 160 градуса за около 2 ч. и 30 мин. Фолиото се маха и се запича за още 20 мин., до образуване на коричка. Изважда се и се оставя 10 мин. да почине, след това се реже на филийки с остър нож. Сосът от печенето се сгъстява с нишестето и с него се полива месото при сервиране.

 

Пълнени чушки с боб

Необходими продукти:

15 бр. червени сухи чушки

1 ч. ч. сварен бял боб

1 каф. ч. ориз

1 стрък праз

3 с. л. доматен сок

черен пипер, чубрица, джоджен

1 с. л. червен пипер

2 каф. ч. олио

1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:

Чушките се попарват в топла вода. В една чашка олио задушаваме лука, боба, ориза, червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата, докато набъбне оризът. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, поливаме ги с втората чашка олио, с малко зелев сок и малко вода. Печем на по-силна фурна, като ги обърнем да се запекат от двете страни.

 

Веган торта

Необходими продукти:

За блата

3 ч. ч. брашно

1 ч. ч. захар

1/2 ч. ч. олио

1 ч. ч. малини и боровинки, може от сладко

1-2 с. л. лимонови корички

2 равни ч. л. сода за хляб

2 с. л. ябълков оцет

1-2 щипки канела (по желание)

1 щипка сол

2 ванилии

1 есенция ром

За крема

1 пакетче пудинг (растителен)

500 мл соево мляко

3-4 с. л. захар

Начин на приготвяне:

Съставките за блата се смесват и се разбъркват добре до гладко тесто за кекс. Добавят се и плодовете или ядките, които сте избрали (може и да не слагате нищо друго). След това сместа се изсипва в намазнена тавичка или форма за торта с подвижни стени. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса (160 градуса с вентилатор) за около 40 минути. Готовността можете да проверите с дървен шиш или клечка - когато клечката излиза суха, блатът е готов.

Извадете от фурната и оставете да изстине. През това време пригответе крема, като сложите соевото мляко да заври и разтворите пудинга според инструкциите на опаковката. Избирайте пудинга внимателно - той трябва да бъде изцяло на растителна основа. След като кремът е готов, разрежете блата на две равни части с остър нож. След това намажете първия блат първо обилно със сладко от боровинки и след това с половината от крема. Втората част от крема разстелете равномерно върху втория блат и намажете тортата отстрани. Украсете със сезонни плодове по желание.

 

Бисквитена празнична лесна и бърза торта

Необходими продукти:

1 пакет от новите на българския пазар бисквити Digestive

1 пакет бисквити с шоколадова глазура Digestive dark chokolate

1 бурканче сладко от цели вишни (за ваниловия крем)

2 яйца

1 л прясно мляко

4 с. л. кафява захар

3 с. л. брашно

2 ванилии

Начин на приготвяне:

За крема в тефлонов съд се налива половината прясно мляко и се слага на котлона да заври. Преди обаче да е завряло, се прибавя към него сместа от яйцата, брашното, захарта и ванилията. Започва да се бърка до гъстяване на сместта. Трябва да се внимава да не загори отдолу, а и да не стане кремът на буци. Затва при необходимост котлонът може да се намали.

В красив дълбок продълговат съд се слага първият ред от обикновени бисквити. Заливат се с топлия крем. Отгоре се слага сладкото от вишни като внимателно се разпределя навсякъде. След това се поставят шоколадовите бисквити и се заливат с крема. Поради факта, че кремът е горещ, шоколадът се разтапя, което дава допълнителен шоколадов слой на тортата. Операцията се извършва до приключване на крема. Отгоре може да се украси тук-там със сладкото от вишни. При желание всяка обикновена бисквита би могла да се потопи в кафе и така би се получила една разновидност на бисквитената торта.

Сервира се с допълнение от пресни ягоди, забъркани с малко лимонов сок, пудра захар и фино нарязана прясна мента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме