Любомир Доросиев: Възрастта на автомобила не означава, че не е годен

Над 400 леки автомобила се падат на 1000 жители в България, според данни на Евростат за наличието на стари коли и купуването на нови автомобили в ЕС през 2015 г. Според анализа, броят на автомобилите в България се увеличава с по около 100 коли на година. Расте броят на новите автомобили - през 2016 г. у нас са били продадени 26 370 нови автомобила, през 2015 г. - 23 000, през 2014 г. - 20 356, през 2013 г. - под 20 хиляди.

Към момента у нас обаче най-много на брой са автомобилите на възраст над 20 години, сочат данните. Като цяло най-голям е броят на автомобилите с бензинови двигатели.

Заместник-председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Любомир Доросиев каза пред Радио София, че в момента данъчната ставка в страната ни облекчава собствениците на много стари автомобили, поради което много често те нямат интерес да ги дерегистрират и да ги предадат на вторични суровини.

По думите му, ако нещата се обърнат и бъде намален данъкът за по-новите автомобили и увеличен този за по-старите, тогава ще започне прочистване и ще се освободят паркоместа пред блоковете и в платените зони за паркиране, както и в по-малките населени места.

Същевременно Доросиев бе категоричен, че има много стари автомобили, които са достатъчно надеждни и в добро техническо състояние. Затова е важно да се завиши контролът в пунктовете за технически прегледи и да се ограничи движението на тези автомобили, които наистина са негодни.Трябва да се обърне сериозно внимание и на товарните автомобили и строителна техника, които са по-големи замърсители.

Коментари

Задължително поле