Любо Пенев при третото си представяне като треньор на ЦСКА: На „Армията“ фланелката много тежи

Любослав Пенев бе представен за трети път като треньор на ЦСКА. В доста кратка пресконференция легендарният нападател беше доста внимателен в отговорите. А спортният директор Пламен Марков увери, че сърбинът Нестор Ел Маестро е освободен заради незадоволителни резултати. ЦСКА загуби последните си две контроли на испанска земя с 2:3 от „Спарта“ (Прага) и 0:3 от „Динамо“ (Киев).

Треньорската кариера на Пенев започна именно в ЦСКА през 2009 година. След това се завърна пред 2015-а и бе последният елитен наставник на „червените“ при старото акционерно дружество ПФК ЦСКА АД. Сега дебютът му ще е в събота в контрола срещу „Етър“ от 15 ч.

Ето какво казаха двете „червени“ Марков и Пенев при представянето на стадион „Българска армия“.

- Каква е причината за треньорската промяна?

Пламен Марков: Недостатъчно добрите резултати, които не удовлетворяват ръководството и феновете. Треньорите се сменят по тези причини. Няма друго нещо, което да е продиктувало тази рокада. От името на ръководството представям Любо Пенев като нов треньор на ЦСКА и му пожелавам успех. Дано престоят му е възможно най-продължителен и пълноценен.

Любо Пенев: Свързах се с моя любим отбор ЦСКА. Много бързо взех решението. Сега съм си у нас.

- Не е ли голям риск да поемете отбора в такъв момент?

Пенев: Всяка нова работа носи рискове. Обичам предизвикателствата и не се притеснявам много. Промените в клуба са четири – на треньорите. С мен са Дани Мораес, Караско и Добри Митов като асистенти.

- Възможно ли е ЦСКА да стане шампион?

Марков: Разликата от шест точки е и много и малко. Целите на ЦСКА винаги са били високи. Така е и днес. Заради това е направена треньорската промяна. Вярваме, че можем да се борим за титлата. Има символика във фланелката, която връчих на Любо с номер 32. Целта ни е 32-а титла. Считаме, че тя е възможна. С общи усилия, с новите треньор и най-вече на играчите, които правят разликата на терена, тя може да се случи.

Пенев: Съгласен съм с Пламен. Тези точки преднина не са трудни за елиминиране. Предстоят много мачове на всички отбори. Визирам директните сблъсъци на върха. Какво трябва да направим? Работим за надграждане във всички посоки. Искам едно да кажа и всички, които обичат ЦСКА да са наясно с него – трябва да знаят в какъв клуб са попаднали. Целта на ЦСКА винаги да е шампион. Да е силен отбор, с който всички да се съобразяват.

- Може ли някой от младите да се наложи в първия отбор?

Пенев: Ако показват, че имат качества, ще получат шанс. Ще работя още другата седмица и с момчетата от втория отбор. Трябва ми време да се запозная с футболистите. С някои съм работил, с други – не. Всичко зависи от това, което показват на терена.

Марков: Много е трудно в клуб с амбициите на ЦСКА да се бори за титла и перманентно да налага юноши. Сигурен съм, че Любо ще обърне внимание на всички. Но нека първо го заслужат. Да покажат, че могат да са лидери.

- Ще има ли нови играчи?

Марков: Ръководството винаги се е съобразявало с изискванията на спортно-техническото ръководство. Треньорът е личността, която поставя изискванията към селекцията. Казва на кои постове има нужда от ново. Ръководството ще се съобрази с вижданията на Любо. Нека сега му дадем време да влезе и да опознае обстановката. После ще постави въпроси, за да можем да се намесим.

Пенев: За момента новите са само треньорите. Работим за привличането на футболисти на различни постове, но повече не мога да кажа. Времето до края на февруари е и много, и малко. Колкото повече конкурентни футболисти имаме, толкова по-добре. Никой няма да е спокоен за мястото си.

- За колко време е договорът ви?

Пенев: За година и половина.

- Очаквате ли удари под кръста?

Пенев: Те не са спирали през годините. И очаквам не само, защото се връщам в ЦСКА. Всеки трябва да спазва правилата. Трябва да има равни начала. Но не е момент да говорим по тази тема. Най-важното е какво ЦСКА ще направи до края на пролетта.

- Удачен ли беше моментът за треньорска смяна?

Марков: Тя е приоритет на собствениците. В подготовката имаше резултати, които не са удовлетворили ръководството. И затова е днешната промяна.

Пенев: Моето мото е ред, дисциплина и организация. Никого няма да карам да идва на сила на тренировка и да играе за ЦСКА.

- Ще бъде ли продаден Мауридес?

Марков: Като ръководство очакваме най-добрата оферта и ще вземем решение. Всичко е възможно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ