Магазините в Полша останаха затворени в неделя заради приет нов закон

Нов закон, който забранява търговията в Полша в неделни дни, влезе в сила и супермаркетите и други търговски обекти останаха затворени, предаде АФП. Промяната в закона беше инициирана от профсъюза „Солидарност” и подкрепена от католическата църква.

Първоначално магазините ще остават затворени всяка втора и трета неделя от месеца.

От догодина магазините ще работят само в последния неделен ден от месеца, преди през 2020 да влезе в сила окончателна забрана.

„Солидарност” се мотивира с необходимостта персоналът в магазините също да може да си почива в дните, които са неработни за останалата част от държавата.

Либералната опозиция и други опоненти твърдят, че това ще ограничи възможностите на студенти да работят почасово и ще намали доходите от покупки на граждани на съседните балтийски републики, Беларус, Украйна и Словакия, които пазаруват в Полша в края на седмицата.

„Вместо да забраняваме търговията, трябва да мотивираме служителите с двойна надница в неделен ден”, каза пенсионер, анкетиран край супермаркет в столицата Варшава.

Но друга пенсионерка каза, че това е добро решение, защото в неделя хората ходят на църква и посещават семейството си.

Законът се отнася за чуждестранни търговски вериги супермаркети и за други търговци, които не са с полски произход.

Все пак, възможността за пазаруване онлайн се запазва, а по-малките частни магазини, между които пекарници и бензиностанции, ще работят.

Унгария се отказа от въвеждането на подобна мярка, която се оказа силно непопулярна. Швейцария и Норвегия ограничават пазаруването в неделя, а Австрия въведе пълна забрана.

Досега магазините в Полша не работеха 12 дни в годината, на големи национални и международни празници.

Коментари

Задължително поле