Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Магаре да си в България

Магарешки живот на закрито.

 

„Магаре да си в България, ето построиха им приют-луксозен, пет звезди, стари били, немощни, цял живот работели и сега заслужили достойни старини.

А ние не работим ли цял живот, не сме ли заслужили достойни старини да прекараме, сбъркана работа. Чужденците дето са дали пари за магарилника, явно повече мислят за животните, а не за хората. Ама има една приказка в нашия край, казва се – богаташи, надвили си на масрафа, значи,че като си спечелил много пари, правиш ,каквото си искаш!

Ето така се коментира в селските кръчмета в Баничан първия открит у нас приют за стари магарета.

В най-бедната страна в Европейския съюз  хората трудно приемат подобни проекти и чудатости. И признават, че не разбират смисъла на начинанието. „Ние си обичаме и магаретата, и кравите, и овцете и всичките  си животни, не по-малко от тия швейцарци дето построиха приютака. Но чак пък старчески домове да им градим, айде бе, улава работа, казват мъжете, седнали на чашка, която често ппият на вересия по тия села.

А иначе Баничан стана известно и спечели голяма реклама само за няколко дни, след като гръмна новината ,че тук заработи първият приют в страната за пенсионирани магарета.

Магарешкият старчески дом бе открит с водосвет и коктейл, с оркестър, веселба и хоро,  в чест на магаретата и проекта.

 

Приютът, който носи името „Долината на магаретата“, е разположен върху 250 декара площ, част от които вече са купени, а другите декари са предоставени на концесия от община Гоце Делчев на  българското представителство на швейцарската организация „Ветеринари в действие“ за срок от 10 години.

Българското подразделение на швейцарците е изградило наистина уникално съоръжение, състоящо се от три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, което може да приюти около 60 магарета, а при нужда капацитетът му бързо може да бъде увеличен до 200 дългоуховци.

„Паркът „Долината на магаретата” няма да има  статут на атракция. Той е затворен, но за предварително заявени групови посещения, най-вече от деца и ученици, винаги бихме се отзовали както той да бъде разгледан напълно безплатно, така и да разкажем за нашите идеи и грижи за възрастните животни, които от самото си раждане са работили непрекъснато. Наистина след пределната възраст, когато изнемощеят също като хората, те имат нужда от почивка и спокоен живот, каквато е и нашата цел. Магаретата в България са изчезващ вид, защото от съвсем ранна възраст собствениците им ги кастрират и по този начин се спира тяхното размножване“,  разказва  ветеринарният лекар Марио Дърпатов, който е един от водещите специалисти в Гоце Делчев и отговаря за магарешкия приют.

В момента в магарилника пенсия карат 17 магарета, които са дарени от стопаните си.

Организаторите разказват,че ако не са при тях магаретата, то  щели да намерят смъртта си в екарисаж или пък щели да бъдат заклани и може би изядени  под формата на кюфтета или кебапчета.

А в приюта ще бъдат под грижите на ветеринари, които ще им удължат живота и облекчат старините.

„В действителност ние се грижим за близо 217 стари магарета от общините Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев, които на този етап се намират при техните собственици, но се надяваме един ден те да решат да ги доведат тук, при нас. Ние не ги купуваме, а ги приемаме като дарения, казва още д-р Дърпатов.

До момента  проектът за прокарването на инфраструктурата от старото село Баничан до приюта, както и построяването на помощни помещения и магарилници е глътнал около половин милион лева. А предстои строителство на лечебница, още помещения и разширяване на магарешкия санаториум.

Някои местни хора са щастливи от придобивката, защото 9 от тях са назначени като гледачи и така са намерили работа и препитание. Те са минали и курс на обучение при швейцарски специалисти.

 

Стремежът на “Ветеринари в действие” е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Имаме и обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. Той трябва да проучи и установи стари магарета и в община Сатовча, които да бъдат доведени и настанени при нас“, казва още  ветеринарният лекар.

Когато започнало строителството на приюта, повечето от местните хора не вярвали,че това е магарилник. Мислели, че се шегуват с тях, признават, че очаквали да се изгради хотелски комплекс.

„Ама как да повярваш, че това са сгради за магарета, издигнаха се масивни, красиви къщи в типичния за района  възрожденски планински стил, с тикли и каменни покриви. С хубава дограма, измазани, греят, оградки, мостчета, абе блазе им на магаринята, коментират местните.

 

В приюта ветеринари ще правят педикюр на магарешките копита, защото това било важно за тяхното здраве и ще бъдат хранени със сено и дохранвани с ябълки и моркови.  Някои имали болести като артрит, но и за това ще получат специализирана медицинска помощ.

 

За чужденците това е желание да покажат на българите как трябва хуманно да се отнасяме към животните, но местните признават ,че искат първо към тях някой да се отнесе хуманно, пък после ще им дойде ред и на четириногите.

Дядо  Тома Шабанов живее близо до магарилника. Той също има в двора магаре и го приема като член на фамилията. Марко е още млад и силен, а дядото се е превил под тежестта на годините.  „Като остарее ще го дам в приюта, но ако може и мен да приемат с него, ще бъда най-доволен, смее се бай Тома.

А общинската управа в Гоце Делчев е доволна,че се е намерил инвеститор за оползотворяване на пустеещите земи. Освен това се надява магарилникът да стане и място за открити уроци на ученици,  да бъде атракция, която да привлече повече хора в региона и да се съживи селският туризъм.

А хората от околните села цъкат с уста на непонятното за тях магарешко селище и казват, че се надяват и в България някой да се погрижи за достойните старини на поданиците.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Чужденците нямат задължения да се грижат за българските поданици. Това е не грижа, а задължение на държавата! Не опорочавайте доброто, сторено от чужденците, а кажете „Благодаря!“ А за зрелостта на едно общество се съди по отношението му към възрастните и животните!

  2. Ами да – ни българите не разбираме много неща – то и за това халът ни е такъв.Който не разбира – това е !!!!!
    Магаретата не са виновни, че и те живеят по-добре..

  3. .Виновно е семейството – че прави децата елементарни. Училищата – че не създават – професионално подготвени кадри. ВУЗ-овете че създават ПУЦ-аджии. Бизнестата – че гледа в дъражвното.Е….магаретата ква вина имат?

  4. Домашните животни са били диви, преди човекът да ги опитоми с цел работа, храна или и двете. Магарето принадлежи към третата група и е недомислица да се правят магаритарници. По тази логика старите млечни крави също трябва да се отглеждат в приюти. А ако задълбаем, бройлерите не бива да се колят, а да се отглеждат до дълбока старост в бройлерници. Забравихте ли си историята бре, юродиви? Прабългарите са използвали коня по същия начин за работа и храна. Вие с какво сте по-добри от тях, че да ги изкарвате некадърници. Те все пак държави са създавали, култура са оставили. А вие създавате само мозъчни пръдни и след вас остава единствено димяща купчинка, като си празните червата!

  5. Българина е дивак по природа, завистливо племе….цялата лошотия идва от човека, било то към животни или към друг човек…..ами станете магарета и щом завидяхте и на животните, отидете и живейте в приюта на магаретата, яжте слама, люцерна, яжте тревичка и спрете да завиждате…..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.