Магията на танца в киното оживява в зала „Славейков“

Естетиката на изящните танци винаги е била невероятно подходяща муза за магията на киното. Някои от най-разкошните екранни творби са вдъхновени от ефирните и флуидни движения на тялото в поетичния ритъм на танца.

Точно такива филми са в сърцето на селекцията  „Танцът на голям екран”, която има за цел да потопи публиката във впечатляващия свят на красивото изкуство.

Прожекциите се провеждат при спазване на всички санитарни мерки в зала „Славейков“ в София. Киното на Френския институт посреща зрителите в добре познатата зала, но с нови и по-комфортни седалки. Входът е с билет (стандартна цена 6 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта.

Програмата за почва този петък, 5 ноември, 18:30 ч., с прожекция на „Полина“, режисиран от Анджелин Прелджокадж. Анастасия Шевцова, Вероника Жовницка, Жулет Бинош и други ни връщат в Русия през 90-те. Възпитана от детинство в дух на строгост и взискателност от професор Божински, Полина е обещаваща класическа балерина. В момент, когато се готви да се присъедини към престижната трупа на Болшой театър, тя присъства на представление на съвременен балет, което дълбоко я поразява. Представянето на филма е от режисьора Стефан Прохоров.

В събота, на 6 ноември, от 19:00 ч. е време за „Гъделичкания“ на режисьорите Андреа Бесконд и Ерик Метайе. Пиер Деладоншамп, Карин Виар, Андреа Бесконд и Кловис Корнияк участват в тази история за осемгодишната Одет, която обича танците и рисуването. Защо да подозира приятел на родителите й, предлагащ й да "поиграят на гъделичкане"? Години по-късно, Одет излива своя гняв, дръзва да говори и успява да поеме живота си в ръце... Отново преди филма ще има представяне на Стефан Прохоров.

Другият петък, 12 ноември, от 18:30 ч. е премиерата на „Пренастройване: Историята на една творба“. Документалният филм на Тиери Демезиер и Албан Тьорлаи ни потопява в творческия процес на една от най-забележителните фигури на съвременния танц. Бенжамен Милпие дава съгласието си Тиери Дюмезиер и Албан Тьорлаи за три месеца да проследят и заснемат стъпка по стъпка работата му танцьор и хореограф - от първите репетиции до вечерта на премиерата. Увлекателен филм, който  позволява да добием представа за мащаба на творчеството на Милпие, за неговата отдаденост и труда на екипа, с който работи като директор на Парижката опера.

А на 13 ноември, събота, от 19:00 ч.  е време за вечер вечер на късометражните филми. Заглавията са „Галантни индии“, „Огън в сърцето“, „От упор“ и „Гранд хотел „Барбес”

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино