“Магнитски” - един от кьорфишеците на българския Майдан

Доналд Тръмп - последната надежда на Цветан Василев

Активното мероприятие показва колко сериозни са щетите от ерозиране на доверието в институциите и държавността

Oлигархията вече е готова с инженерстването на поредното си политическо ГМО. Ролята на марионетката-лидер е отредена за производител на стени от стиропор

Събитията от края на миналата седмица не оставиха никакви съмнения, че в страната и отвъд нейните граници активно се работи по организирането на опит за преврат, прикрит зад “гражданска” активност, с други думи – задава се български Майдан.

Изтръгването на президентската институция от олигархичния кръг “Капитал”, колосалният провал на партийните ГМО-та на предсрочните парламентарни избори през март, активността на прокуратурата по подвеждане под отговорност на десетки властимащи, а и на доскоро недосегаеми олигарси, включително и този, виновен за източването на милиарди от пирамидата КТБ, нямаше как да останат без последици и ответни реакции.

Отговорите на мафията включват фабрикуване и мултиплициране на клевети, лъжи и “фалшиви новини”, задействане на всевъзможни задкулисни и лобистки кръгове, активация на мрежата от неправителствени организации, контролирани от общ център, провокиране на протести, при които участниците се знаят по имена.

Класически пример за активно мероприятие, което идва в отговор на действията на легитимните държавни власти, е раздухването на казуса “Магнитски” и наемането от Цветан Василев на американски лобисти, които да го изкарат жертва и нещо абсурдно - борец срещу корупцията. И макар да е ясен замисълът на банкера-беглец, раздухването на активното мероприятие показва колко сериозни са щетите от системните атаки по ерозиране на доверието в институциите и държавността.

Това, че след предявяването на обвинителния акт на Специализираната прокуратура за източването на 2,5 млрд. лв. от Цветан Василев от превърнатата от него във финансова пирамида Корпоративна търговска банка, довело до щети на бюджета в размер на над 5 млрд. лв., се очакваше задействане на всевъзможните защитници на беглеца, бе отдавна прогнозирано. И макар шансовете на Василев да се възползва от протекции по т.нар. закон “Магнитски” да са нулеви, наемането на американски лобисти бе манипулативно представено като ангажиране на официалните власти в Съединените щати с проблемите на фараона с българското правосъдие.

В 40-градусовите жеги, в разгара на отпускарския сезон, щабът на укриващия се в Белград ръководител на организирана престъпна група си е мислел, че лесно ще заблуди обществото у нас по познатите методи на пропагандата и воденето на “хибридна война". Вкарваш в едно изречение: "Цветан Василев", "бивши агенти на ЦРУ", "президентът Тръмп", "законът за защита на свидетели “Магнитски”" и летният коктейл за наивници е готов. Очевидно, фараонът се е надявал, че “Магнитски” ще е сребърният куршум, с който ще прониже обвинението срещу него. Уви, той е нищо повече от “кьорфишек”, който освен по 50 хиляди долара месечно, колкото е хонорарът на американските адвокати-лобисти, струва и още десетки и стотици хиляди долари за платени публикации в англоезични издания.

Известни са медийните канали, които изцяло работят в интерес на Цветан Василев. Новото в случая е, че с крадените от КТБ милиарди, Василев се е сдобил с пряко влияние в една от водещите телевизии – бТВ. Точно тази телевизия си позволи да направи гигантската манипулация, като обвърже Цветан Василев с… Доналд Тръмп!?

Извън няколко кафяви сайта за “фалшиви новини” на бивши доносници, щабът на Цветан Василев в София включва и малко известен оранжево-кафяв сайт, в който се подвизава лицето Мирослав Иванов. Той е малка част от щаба, ръководен от българина с швейцарски паспорт Георги Василев, който още от края на 2014 г. се заема с координацията на задкулисната защита на фалиралия банкер. През въпросната персона преминават преговорите по закупуването от Цветан Василев на бТВ.

Той е и една от връзките на беглеца в Белград с група олигарси в София, които по стечение на обстоятелствата, а и заради лична изгода, съучастват на Василев в провокирането на българския Майдан. Точно зависимите медии на клиентите на прокуратурата – олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев, както и на бившата говорителка на Иван Костов – Стоянка Георгиева, се проявиха като основен източник за мултиплициране на кьорфишека “Магнитски”. Напълно логично, ако си припомним, че именно пред “бухалката” “Капитал” на Прокопиев, Цветан Василев даде миналата година едно от последните си, изпълнено с лъжи и манипулации, интервюта. Вече е известно, че този септември Василев очаква в Белград голям екип на свързаната с него телевизия бТВ. Идеята е този път, освен интервю, да бъде направен дори самостоятелен филм за фараона, докато той плаща милиони, за да се укрива в Сърбия. И всичко това - с парите на българския народ.

Със средствата от грабежа на века, Василев се готви да подпомогне и опитите на останалите олигарси, клиенти на прокуратурата, да реализират основния си план – случването на българския Майдан. Олигархичните кукловоди са си поставили няколко цели, които трябва задължително да постигнат в началото на новия политически сезон.

На първо място: овладяване на новия състав на Висшия съдебен съвет, а оттам и ликвидиране на независимостта на прокуратурата и тотално подчиняване на съдилищата. Това ще стане или чрез вкарването на послушни членове от парламентарната квота, или чрез саботаж на предстоящия избор и стартиране на нова процедура, при която подсъдими и обвиняеми олигарси ще опитат да номинират възможно най-голям брой членове на бъдещия ВСС.

На второ място: олигархията няма да се примири с пълното единодушие между правителство, парламент, президент, прокуратура, че за да е успешна борбата с корупцията, е нужно специализирано наказателно правосъдие. Влизането в сила на поправките в НПК в началото на ноември, ще бъде саботирано от зависими адвокати и съдии, както и ще бъде направен опит за сезиране на Конституционния съд, което да попречи на работата на Специализирания наказателен съд. На трето място: поръчковите “медии”-бухалки на олигархията вече започнаха атаката срещу антикорупционното законодателство, като с алогични твърдения за репресии и злоупотреби се опитват да заблудят обществото, прикривайки собствените си нарушения на закона.

На четвърто място: олигархията не може да допусне отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка над България от страна на Европейската комисия, защото това би я лишило от фалшивата идеология, че само нейните проксита имат монопол върху “правото” и “върховенството на закона”. В този смисъл, още от първите дни на парламента ще стартират серия от протести, които ще се опитат да блокират работата на депутатите и приемането на закони, които кукловодите на задкулисието приемат за застрашаващи статуквото им.

На пето място: покрай предстоящите протести и опитите за саботаж на усилията на държавата в борбата с корупцията, олигархията вече е готова с инженерстването на поредното си политическо ГМО. Ролята на марионетката-лидер е отредена за производител на стени от стиропор.

Времевият хоризонт на българския Майдан съвпада с периода, в който прокуратурата се надява делото срещу българския Бърнард Майдоф да е започнало, както ще трябва да започнат и серия други антикорупционни дела. Задкулисните кукловоди са наясно, че трудно могат да се надяват на предсрочни избори, не и преди края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1-ви януари и приключва в средата на 2018-та година. Но дори и да няма предсрочни избори през следващата година, то през 2019-та има редовни избори за европейски парламент и за местна власт, което кара задкулисието да даде ранен старт на ГМО-проектите си.

А докато дойде септември, в следващите горещи августовски дни, със сигурност, щабът на Цветан Василев е подсигурил още кьорфишеци за аудиторията. Например - платени публикации в англоезични американски и европейски издания, за да звучат автентично. Както и при историята със закона “Магнитски”. Колкото и абсурдно да звучи - “Фараонът Василев се бори за протекцията на САЩ", публикуването на подобна “фалшива новина” в американски онлайн издание, което пък “случайно” е преведено от Българската телеграфна агенция, ръководена вече над 13 години от една и съща персона – Максим Минчев, осигурява възможност за кризисен ПР на беглеца на правосъдието на българска територия.

Съучастниците на Цветан Василев, сред които има множество набедени ПР-и и поръчкови журналисти, много добре знаят, че именно чрез “препирането” на една лъжа през чуждоезична медия, която пък е цитирана от БТА, ще притъпи усета за надеждност на източниците у българските сайтове и мейнстрийм медии.

Всъщност, работещите в българските медии, които все още са извън обхвата на олигархията и зависимата журналистика, трябва да си дават сметка, че кредитирайки с доверие защитната теза на банкера-беглец и/или наетите от него лобисти, адвокати и говорители не само, че стават съучастници в пилеенето на източеното от КТБ, но и подпомагат ерозирането на доверието в институциите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи