Магнитски може да е бил отровен

Бившият работодател на юриста отрича обвиненията

Главната прокуратура на Русия смята, че юристът Сергей Магнитски (1972-2009) може да е бил отровен с “използване на диверсионни химически вещества, съдържащи съединения на алуминия”, имитирайки естествена смърт, предаде Би Би Си.

Съобщението за това бе направено с възобновяването на делото срещу английския финансист Уилям Браудър, шеф на британския фонд “Ермитаж Кепитъл” и бивш работодател на Магнитски. Според руските власти Браудър е имал най-голяма изгода от смъртта на Магнитски, който бил и негов одитор.

]Уилям Браудър е обвинен в незаконно спечелване на 1,5 млрд. долара в Русия.
Уилям Браудър е обвинен в незаконно спечелване на 1,5 млрд. долара в Русия.

“Ермитаж” бе най-големият фонд за чуждестранни инвестиции в Русия в началото на века, но през 2008 г. шефът му бе обвинен в укриване на данъци. Заради което Сергей Магнитски бе арестуван. Юристът на свой ред обвини в корупция служители на руските силови структури. След година без съд и присъда в ареста Магнитски почина, официално от остра сърдечно-съдова недостатъчност. Западът обаче е на мнение, че смъртта му се дължи на нечовешките условия в затвора. В реакция на случилото се в САЩ с помощта на Браудър е приет т.нар. “закон Магнитски”, който въвежда санкции срещу лица, отговорни за нарушаване на правата на човека и върховенството на закона в Русия. Аналогични закони приеха и Великобритания, Канада, Естония, Литва и Латвия.

Сега руското следствие обвинява Браудър в пране на милиони долари с помощта на компании в Кипър, Латвия и Швейцария и Москва възнамерява да го обяви за международно издирване. Прокуратурата подозира, че може да е свързан и с още 4 убийства, включително на бизнесмена Александър Перепеличний в Лондон през 2012 г.

Самият Браудър, който е един от най-яростните критици на Кремъл на Запад, нарече новите обвинения срещу него “кафкиански”. През 2005 г. му бе наложена забрана да посещава Русия, след като бе определен за заплаха за националната сигурност. От години той твърди, че е разкрил голяма корупционна афера и заради това руските власти са завели срещу него “изфабрикувани дела”. Браудър (54 г.) вече има задочна присъда в Русия от 9 г. в колония заради укриване на данъци, преднамерен банкрут и изкупуване на акции на “Газпром”.

Коментари

Задължително поле