Майка и новородената й дъщеричка спасени след уникална операция

При рядко и тежко усложнение в УМБАЛ Бургас спасиха живота на млада жена и бебето й. Щастливият край в тази история е още по-силен за семейството, защото досега жената има три неуспешни бременности.

30-годишната Весела Кръстева постъпва в болницата в края на миналата седмица. Приета е с хематологична диагноза във вътрешно отделение. Бременна е в седми месец. В тежко общо състояние, с висока температура, почти пред сепсис, с много влошени кръвни показатели. Изследванията са като на човек с левкемия или имунна недостатъчност. За случая е информиран републикански консултант по „Акушерство и гинекология“. Уговорено е транспортиране в София при осигурени от ръководството на УМБАЛ Бургас екип и реанимобил предвид сериозността на ситуацията - разказа д-р Радослав Горанов, началник на гинекологично отделение, където е преведена жената.

Ден по-късно състоянието на плода започва да се влошава и изходът е родоразрешение чрез Цезарово сечение. Лекарите са изправени пред тежка ситуация – да избират кого да спасят – родилката или бебето, като за майката има огромен риск при операция заради драматично влошените кръвни показатели. Реална е опасността тя да развие ДИК синдром, с последваща фатална кръвозагуба. Но ако не се оперира, бебето ще загине, което би означавало и четвърто загубено дете при неясна прогноза за жената. През целия ден се провежда интензивна терапия при ежечасен контрол на кръвните показатели.

Свикана е спешна лекарска комисия, в която участват хематологът д-р Димо Рибов, ендокринологът д-р Йорданка Корудерлиева, д-р Даниела Люцканова- анестезиолог, д-р Милена Минева – анестезиолог, д-р Радослав Горанов- гинеколог и д-р Тодор Бояджиев - началник на Кръвния център.

Д-р Горанов поема отговорността Весела да бъде оперирана по спешност, а не транспортирана до София предвид високия риск за майката и плода.

Секциото е направено в същата вечер от д-р Горанов и д-р Златин Трепечов. Операцията е успешна. Ражда се Станимира, която тежи 1,800 кг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве