Майкъл Блумбърг може да се кандидатира за президент на САЩ

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг, обмисля дали да участва в президентските избори в САЩ догодина. Евентуалната му кандидатура би била издигната от Демократическата партия, на която в момента той е член, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Според източници на изданието, Блумбърг възнамерява да се регистрира за първичните избори в щата Алабама, които ще се проведат през март 2020 г.

През март Блумбърг заяви, че след обсъждане е взел решение да не влиза в президентската надпревара. Сeга обаче милиардерът отново обмисля тази възможност и все още не е взел окончателно решение. Бившият кмет на Ню Йорк е признал пред редица демократи, че може да се включи в надпреварата. От редакцията са категорични, че Блумбърг би бил силен конкурент на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън за номинацията на Демократическата партия.

77-годишният Блумбърг бе кмет на Ню Йорк от 2002 до 2013 г. Известен е и като филантроп и основател на едноименната агенция за финансови новини. Милиардерът се смята за един от най-богатите хора в САЩ. Според последните оценки на списание Forbes , състоянието му надхвърля 52 милиарда долара.

Блумбърг бе член на Демократическата партия дълги години, но преди да се кандидатира за кмет на Ню Йорк през 2001 г., той се регистрира като републиканец. През 2009 г. той се включи в надпреварата за трети мандат като независим политик. Миналия октомври се пререгистрира като демократ.

Коментари

Задължително поле