Условна присъда и глоба за пиян моторист, карал с чужди номера

Обявиха Тер Щеген за светец

Изписват най-малкия пациент на 4 месеца с морбили от болница „Св. Анна“ в София

Откраднаха 1 тон кабел за високо напрежение

Задържаха млад мъж за продажбата на 1 тон краден ечемик

Парламентарната правна комисия прие правила за избор на нова ЦИК

32 са вече случаите на морбили в страната

Осъдиха двама роми, затрили самотник по идея на лихвар Убийци и подбудител си признаха вината, за да получат по-леки наказания

Правната комисия отложи гласуването за връщане прага на преференциите на 7%

Свищовският състезател Ясен Тодоров с бронзов медал от Държавно първенство по киокушин карате

Футболен шахмат на „Анфийлд“

Банско се представя като топ фестивална дестинация на две изложения

Специалисти от Дневния център за деца с увреждания в Свищов провеждат обучение на педагози от забавачките

Опасна дупка зейна на Дунав мост

Велико Търново и Монтана споделиха опит в сферата на социалните услуги

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството

Майстор от Габрово представи България на срещата на световните столици на ножарството, част от която е големия фестивал Coutellia във френския град Тиер. Повече от 200 производители показаха своя продукция, която по мнението на специалисти е с много високо качество и има както битова, така и колекционерска стойност.
Андрей Андреев е ножар в Етнографски музей на открито „Етър”.

„Той привлече вниманието на десетките хиляди посетители с традиционни за региона ножове. На щанда си Андрей Андреев показа различни видове овчарски ножове, популярния „войнишки нож”, нетрадиционните за западната публика тип „сойка”. Габровецът получи признанието на организаторите и се очаква към него да бъде отправена персонална покана за следващи участия“, съобщиха от ЕМО „Етър“.

Ножари от цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка и Япония традиционно вземат участие във фестивала в град Тиер. Особено сериозно е присъствието на Русия. По време на срещата на световните столици на ножарството се извършва важна обмяна на идеи за популяризиране, съхраняване и осъвременяване на наследството, свързано с ножарския занаят.
Габровската делегация е била запозната с дейността на ножарски фирми и институции от френския град Тиер.

„Имахме възможност да разберем как във Франция запазват стари фабрични сгради, в които вече не се извършва производствена дейност. Покривите се реновират, а помещенията се оставят в автентичния им вид. Паяжините, маслото по машините и дори счупените стъкла не навяват асоциации за запуснатост, а при добра аранжировка и подходящо осветление са чудесни арт-зони, в които могат да се водят неформални разговори и да се изявяват таланти“, споделиха етнографи.

Те информираха още, че едно от изискванията на организаторите на форума било участниците да дарят свои изделия.
„Ножовете на Андрей Андреев бяха показани в изложба, представена на изложението от 17 до 20 май. От специална презентация посетителите можеха да разберат повече за българската община Габрово, която е част от мрежата творчески градове на ЮНЕСКО“, изтъкват от ЕМО „Етър“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.