Макрон вдигна минималната заплата (обзор)

Антиправителствените протести продължават

В първото си обръщение към нацията след близо месец антиправителствени протести френският президент Еманюел Макрон обеща незабавно вдигане на минималната работа заплата със 100 евро до €1600, съобщиха информационните агенции. Средствата за това щели да дойдат от държавния бюджет, за да не се създава натиск над работодателите, но все още предстои да бъде уточнено как ще стане това. Това е една от мерките, с които държавният глава иска да потуши протеста на “жълтите жилетки”, който избухна на 17 ноември заради очакваното повишение на екотакса в цените на горивата. Впоследствие правителството първо отложи, а след това отмени увеличението. Но недоволството срещу “арогантността” на Макрон, който “не е заинтересован от живота на обикновените хора”, продължава, като мнозина французи заявяват, че “не желаят огризки от властта”.

Президентът обеща още премахване на данъка върху положения извънреден труд и изостави идеята за увеличение на налозите за най-бедните пенсионери. Но не се реши да върне “данък богатство”, който отмени с идването си на власт и който преди това осигури на хазната 4 млрд. евро. Според изчисления на правителството мерките ще струват на бюджета 8-10 млрд. евро, което според наблюдатели ще влоши значително финансовото положение на страната. Още повече, че публичните разходи във Франция са 57% от БВП - сред най-високите в ЕС.

Предложенията на Макрон обаче бяха отхвърлени от участници в протеста без лидери, които пред френски медии определиха стъпките като “половинчати и твърде закъснели”. Лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон обеща нов рунд от демонстрации идната събота, а шефът на социалистите Оливие Фор също осъди Макрон. Крайнодясната водачка Марин льо Пен се обяви против “модела на президента”, като приветства отказа му от “фискалните си грешки”.

Според анализатори протестите действително ще продължат и засега не е ясно, дали Макрон е успял да положи достатъчно усилия да се справи с най-тежката политическа криза за 18-те месеца, през които е президент.

GN38604

Коментари

Задължително поле