Макрон подреди листата си за ЕП

Натали Лоазо

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи досегашната си министърка по европейските въпроси Натали Лоазо за водач на листата на неговата партия “Република, напред!” на предстоящите през май избори за Европарламент, предадоха френски медии.

До края на седмицата се очаква да бъдат обявени и първите 30 имена на най-вероятно избираеми места в групата, която новите френски либерали ще поведат към ЕП и към евентуално ново обединение със своите колеги от същото политическо семейство.

В края на м.г. Еманюел Макрон постигна споразумение с премиера на Холандия Марк Рюте за евентуална обща група в ЕП в рамките на фракцията на АЛДЕ в следващия състав на европейското законодателно събрание. Същевременно френският президент загуби доста позиции в страната около протестите на “жълтите жилетки” срещу управлението му, започнали през миналия ноември, които костваха голям процент от рейтинга му. на одобрение.наблюдатели припомнят, че за последните месеци политическата ситуация във Франция изведе две нови крайности на спектъра с Макрон от едната страна и националистите на Марин Льо Пен от другата, като втора най-сериозна политическа сила в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа