Макрон се среща утре със синдикати и ръководители на предприятия заради протестите

Френският президент Макрон ще се срещне утре със синдикати и ръководители на предприятия, за да започне дебат за данъчната политика и публичните разходи, преди да съобщи нови социални мерки, за да успокои обществения климат във Франция на фона на протестите, предаде БНР.

Щетите от протеста на "жълтите жилетки", са "катастрофа за икономиката" - каза френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, който посети най-засегнатите от вчерашните размирици парижки квартали.

Той отбеляза, че сметката ще бъде тежка за държавата, застрахователите всички засегнати. "Това не е социална криза, това е демократична криза на нацията" - смята министърът.

Според анализ във в. "Ла трибюн" протестите са довели поне до един милиард загуби за френската търговия пред празничните дни, като най-ощетени са дребните и провинциалните търговци. Въпреки това в социалните мрежи се появяват призиви за ново, пето действие на протеста следващата събота.

Френските власти реагираха на поредната иронична забележка на президент на САЩ Доналд Тръмп по повод протестите. "Ние не взимаме отношение към американските вътрешни дебати, оставете ни да живеем националния си живот" - каза по РТЛ френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. Вчера в Туитър Тръмп призова за край на Парижкото споразумение за климата - смешно и скъпо според него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа