Малайзия развенчава мита за рециклирането (ИНФОГРАФИКА)

Едва 9% от световните пластмасови отпадъци се преработват

Найлонът може да надвие рибата в световния океан

Правителството на Малайзия обяви война на пластмасовите отпадъци, за да се спаси от превръщането на страната в световно бунище. С мерките си властите в Куала Лумпур привлякоха вниманието върху мита за рециклирането.

Проблемите се стовариха върху Малайзия, след като миналата година тя пое дела на Китай в приютяването на пластмасови боклуци. Решението на Пекин да забрани вноса на такива отпадъци от чужбина наруши потока на 7 млн. тона смет годишно, основно от най-развитите и богати държави. Тогава Малайзия пое щафетата, но само за година се „задъха“ до невъзможност. И затова взе решение да върне около 3000 тона пласмасови отпадъци на страните, които са й ги изпратили.

Паралелно вниманието към проблема привлече и доклад на екоорганизацията „Грийнпийс“, който разкри стряскащи нарушения на правилата за изхвърляне на пластмаси, включително оставянето им на открити бунища и изгарянето им също на открито. Тези незаконни практики сериозно допринасят за замърсяването на околната среда и имат вредни последствия за здравето на населението на Малайзия.

Разследване на „Грийнпийс“ установи, че рециклиращата индустрия в Малайзия е претоварена от притока на отпадъци и не е в състояние да ги обработва по зададените стандарти.

Статистиката показва, че 90% от пластмасовите отпадъци в света се изнасят от богатите страни, като обикновено те се озовават в бедни държави, където биват изхвърляни на бунища или изгаряни на открито.

В световен мащаб едва 9% от отпадъчните пластмаси биват рециклирани, 12% се изгарят в специални съоръжения, а останалите 79% отиват на сметища, или дикертон за замърсяване на околната среда. Това показва, че съвестното разделно събиране на отпадъци не означава, че те биват рециклирани.

Откакто започва масовото производство на пластмаси през 50-те години на миналия век досега са произведени над 8,3 млрд. тона такива материали. А търсенето за тях постоянно нараства. Зависимостта на човечеството от пластмасите е проблематична. Затова и не е толкова изненадващо, че найлонови опаковки биват намирани в Марианската падина и във водите около Антарктида и Арктика. Проучване, проведено през 2016 г. алармира, че ако не се вземат мерки, през 2050 г. в световния океан ще има повече пластмаси, отколкото риба.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука