Маргарита Стойкова e сред 10-те нови надежди на европейското кино

Българка е “Изгряваща звезда” на Берлинале

Тя се появи на фестивала “Златна роза” във Варна

Филмов разказ за тийнейджърка в разградено семейство

Според фестивалната лексика на Берлинале Маргарита Стойкова е изгряваща звезда! До вчера никой у нас не знаеше името ѝ, утре фестивалните фенове ще ѝ ръкопляскат по червения килим пред Берлинале Палас като една от десетте нови изгряващи звезди на европейското кино! Нещо като приказката на Шарл Перо за Пепеляшка и изгубената стъклена пантофка. Приказка, която обаче се случва пред очите ни след изключително успешния дебют на Маргарита в главната роля от филма “Диада” на режисьорката Яна Титова. Затова разговорът ни се върти между появата ѝ на “Златна роза” във Варна и предстоящото присъствие на “Златна мечка” в Берлин.

- Маргарита, била ли си в Берлин?
- Не, не съм. Бях само веднъж на летището за трансфер към фестивала в Котбус, където “Диада” получи награда на младежкото жури. Тогава Яна ми подари статуетката, което беше още по-готино.

- Още една награда след поделената “Златна роза” във Варна през септември 2023. И сега - хоп на Берлинале! Изненада ли те изборът като “изгряваща звезда” на европейското кино, защото сте само 10 млади актьори - 7 момичета и 3 момчета? 
- Честно казано - надявах се, защото още преди да заснемем “Диада” Яна ми каза, че има такава селекция и потенциална възможност. Вярвах, че ако се случи, ще е добре за България. И тайно очаквах, а Яна не можеше да повярва и когато стана, беше в шок!

- А какво ти каза твоята филмова партньорка Петра Църноречка, когато гръмна вестта че си избрана?
- След завършването на филма не се виждахме толкова често, но веднага ме поздрави и беше искрено щастлива. Ние никога не сме били конкурентки. Тя иска да се занимава с музика, така че няма завист.

- Какви езици говориш, как ще си бъбрите с другите момичета и момчета в Берлин? Те ще дойдат от Белгия, Франция, Грузия, Германия, Ирландия, Италия, Литва, Полша и Швеция.
- Сега се готвя усилено за разговорен английски, тъй като ще имаме контакти и с много кастинг режисьори. А понеже майка ми е от Беларус, имам и втори руски език.

- Някои от другите избрани десет вече имат заснети филми, а ти си чист дебютант. Това как се отразява на самочувствието ти? 
- Особено ми е. Аз съм най-младата сред тях, само с една роля и в сравнение с другите съм като бебе в киното. Те имат и агенти за професионални контакти, а аз се надявам да намеря такъв в Берлин.

- Знаеш ли кои са другите две български момичета - изгряващи звезди преди теб?
- Познавам Мартина Апостолова и тя ми даде много полезна информация за събитието.

- Мартина също отиде там след първа главна роля в силния филм “Ирина” на Надежда Косева. Докато Весела Казакова преди нея имаше 4 главни роли. Те са професионални актриси. А ти имаш ли намерение да учиш актьорско майсторство?
- Да, имам такова желание. Още преди “Диада” исках да кандидатствам в Лондон в едно от трите най-големи актьорски училища. Тогава не се получи. Но сега, след като не ме приеха в НАТФИЗ, пак искам да кандидатствам там.

- Стои обаче проблемът с езика?
- Не съвсем, там са много отворени към английски с чужд акцент и то особено от Източна Европа. Имам приятелка от Варна, която успешно завърши там. Не гледат толкова езика, колкото таланта.

- В “Диада” си тийнейджърка в разградено семейство: майката някъде в САЩ, бащата вкъщи със своята алкохолна компания, а твоята героиня е в безпътицата на момиче с амбиции, но без ничия подкрепа. Как се отнасяш към нея, какво би ѝ казала, ако я срещнеш в живота?
- Много ми е драга на сърцето. И знам, че тя не е пример за подражание, но я разбирам и затова обичам. Преди всеки епизод исках да знам какво се е случило с нея, за да вярвам в това, което ще правя.

- Това е биографията на образа и наистина е много важна опора. Вие как снимахте - хронологично по сценария или разместено според снимачния план? 
- Хронологично и това много ми помагаше.

- А сега след филма какво би казала на твоята героиня?
- Със сигурност, да следва мечтите си, защото без това нищо друго няма смисъл. Но уви, на финала тя не само убива своята приятелка, а по този начин убива и душата в себе си!

- След “Диада” какво би искала да споделиш от свое име като послание към твоето поколение?
- Хубаво е, че след като филмът тръгна в кината с Яна Титова и продуцента Алек Алексиев подехме инициатива за срещи с ученици в много училища. Разговаряхме с тях за проблемите, които филмът повдига и особено за трагичния финал на екрана. Видяхме, че много момичета са объркани, но искат да разговарят и да споделят своето мнение за подобни въпроси, с които се сблъскват в училището. Разбрах, че ме усещат близка и имат доверие в думите ми.

- Това е на първо място, защото на екрана си много истинска, неподправена, без професионален опит, който винаги си личи пред камерата. А сега след “Диада” какво би искала да играеш: може би пак тийнейджърка - бунтарка, момиче което търси пътя си или някоя глезена държанка, щастливо омъжена за богат чичко-паричко?
- Вече не изглеждам съвсем тийнейджърка, така че ще е нещо друго.

- А не искаш ли Жулиета или нещо подобно от тежката класика?
- Не, макар че за кандидатстване в Лондон ми трябват два монолога от Шекспир и един съвременен. Много трудно е, особено с класическия британски английски. Но пък много ми се иска и мама постоянно мечтае да изиграя Райна Княгиня! Дори каза, че ме е сънувала така.

- Харесва ли ти българското кино? Какво ще му пожелаеш?
- Някои филми много ми харесват, например предишния филм “Доза щастие” на Яна, “Възвишение” на Виктор Божинов. Затова сега се вълнувам, че малко или много в Берлин ще представям българското кино.
- Затова ти пожелавам Берлинале 2024 да е само първа важна спирка от твоята успешна житейска пътека, накъдето и да те поведе тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино