Маргинали налазиха протеста на майките

ПП “Зелените”, ДСБ и “Да, България” опитват да яхнат недоволството

Политизиране на протеста на майките на деца с увреждания и употребата му за партийни цели опитват маргиналните грантаджийски формации от коалицията “Демократична България”, показа проверка на “Труд”. Репортер на вестника говори с майките, които всеки ден са в палатки край сградата на парламента. Те обясниха, че действително са поканили недоволни граждани на шествие в понеделник, но в името на тяхната кауза и не знаеха за опитите за подмяната на протеста.

От няколко дни в социалните мрежи събитието “Системата убива – всички” се разпространява най-много от активисти на трите партии в така нареченото “дясно” обединение “Демократична България” - ПП “Зелените”, ДСБ и “Да, България”.

В съобщението за шествиeто пише: “България е Пирин, България е Странджа, България е Николай Колев-Босия, България е Баба Дора, България са пенсионерите”. Точно по този начин маргиналите подменят обявения официално протест на майките на деца с увреждания.

факсимиле протест "Системата убива-всички"От няколко месеца жените настояват за законодателна реформа, която ще доведе до подобрение при грижите за хората в неравностойно положение, каквито са техните деца. Но в съобщението децата са поставени на последно място, като преди тях акцент се слага на Пирин, Странджа, Баба Дора, гладната стачка на Николай Колев-Босия (виж факсимилето).

Така шествието под надслов “Системата убива - всички” подменя социалния си характер и придобива политически измерения и вече няма да има много допирни точки с исканията на майките.

Вместо това в него приоритетно са поставени фалшивите каузи на “зелените” уж за спасяване на “Пирин”, евтаназията на болните от чума животни в Странджа (която също бе политизирана и доведе до уволнения в правителството - б.а.), искането на Босия за оставка на транспортния министър Ивайло Московски.

Излиза че на шествието в понеделник ще бъдат издигнати политически лозунги, а основната цел – решаването на проблемите на децата с увреждания, ще остане встрани.

Но това е добре познат похват на ПП “Зелените”, ДСБ и “Да, България” - когато има социално напрежение в дадена област, те веднага да се присламчват към него, за да го използват за политическите си цели. В действията си винаги са подкрепяни от медиите на кръга на кръга “Капитал”, ръководен от Иво Прокопиев.

Майки пред парламента коментираха пред “Труд”, че политизирането на тези чисто житейски и социални проблеми, използването на деца с увреждания, би бил отвратителен акт.

Въпросът е как изобщо могат да съвпадат интересите на грантаджиите от “Да, България” със справедливата кауза на майките. Или какво общо имат “зелените”, които само за няколко години са усвоили над 200 милиона евро, уж за спасяване на биологичното разнообразие в България, като част от парите са от Брюксел (виж карето).

Но избирателите виждат всичко и не подкрепят “Демократична България” - това е ясно от регулярните социологически проучвания, които не дават на обединението повече от 2%. Заради провалените си очернящи кампании срещу държавата сега малкото “дясно” обединение очевидно опитва да се “залепи” за майките, които се борят за бъдещето на своите деца.

Парите са от чуждестранни спонсори

Финансирането на ПП “Зелените”, които са едно с коалиция “За да остане природа в България”, и “Да, България”, е основно от задгранично. Чрез коалицията “еколозите” имат мрежа от неправителствени организации. Чрез тях “зелените” активно усвояват европейски пари по проекти без никаква полза. Както “Труд” нееднократно е писал, НПО-тата на природозащитниците имат достъп до финансиране от Брюксел на стойност милиони евро.

В същото време “Да, България” работи с така наречените грантове – това е спонсорство от чуждестранни фондации като “Отворено общество”, “Америка за България” и други.

Парите идват по проекти, които нямат доказана ефикасност за България.

Самият лидер на партията – Христо Иванов, беше председател на Института за правни инициативи, който до днес получава щедри грантове от въпросните чуждестранни фондации, които всъщност се ползват за прокарване на лобистки интереси.

Организаторите на “Системата убива – всички”: Търсим подкрепа от граждани

Граждани от цялата страна ще подкрепят протеста “Системата убива – всички”. Шествието тръгва от Народното събрание към Министерския съвет.

“Призовали сме всички, които ги убива системата, да дойдат с нас и да извървим пътя оттук (Народното събрание – б.а.) до Министерския съвет. Призоваваме всички каузи, всички, които се борят срещу системата, нека бъдем заедно”, каза пред “Труд” Вера Иванова, председател на Конфедерацията за защита правата на децата.

“Призоваваме всички. Но призоваваме обикновените хора, политици не сме призовавали. Ако дойдат сини, зелени, розови червени, ако дойде някой такъв - кодът е черно. Ако дойдат да ни подкрепят, може да нямат наша тениска, но да са с черни дрехи. Ако дойдат с нас разни зелени, сини, пембени, това вече не е наш протест. Нашият протест е код черно. Протестът е за всички граждани, хора, независимо членове на какви организации са. За политизиране въобще е става въпрос”, каза Иванова.

Социалният министър Бисер Петков пред “Труд”: Исканията на родителите са легитимни

Социалният министър Бисер Петков се срещна с протестиращите майки на деца с увреждания. Той каза пред репортер на “Труд”, че техните искания са легитимни.

След като протестът в понеделник вече е обект на внимание от извънпарламентарни партии, го попитахме притеснен ли е, че справедливото недоволство на майките може да се ползва за политически цели.

“Не искам да влизам в тези схеми. Приемам, че това са искания, които са легитимни и следва да отговорим на тях”, коментира министърът.

Той дойде до палатковия лагер на протестиращите майки край Народното събрание, за да ги призове да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. Петков покани майките на лична среща в министерството днес и на заседанието на работната група в понеделник. Вчера те не дадоха нито утвърдителен отговор, нито отказаха.

Според Петков е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание.

Министърът изрази съжаление, че майките са получили текстове на законопроекта, които предварително не са били съгласувани с него, където те са открили отпадане на основното им искане за лична помощ. Той допълни, че в проекта, който ще бъде предложен на работната група в понеделник, се разписва личната помощ в закона от гледна точка на права, а доразписването й като социална услуга - в Закона за социалните услуги.

Два враждуващи палаткови лагера пред парламента

Две палатки с протестиращи се сформираха пред парламента. След като преди повече от месец майките на деца с увреждания решиха да протестират, седейки пред вратата на депутатите, вчера до тях се настаниха национално представителните организации на хората с увреждания. Това се случи минути преди социалният министър Бисер Петков да отиде при майките с молба да се върнат в работните групи за реформата в сферата.

Конфликтът между протестиращите майки и национално представителните организации се задълбочи в рамките на обсъждането на промените в законите за личната помощ и за здравната експертиза. Национално представителните организации искат реформа, но са против промените, предложени от майките.

"Моята майка също е жива, но тя не идва тук да протестира. И аз също по техните критерии съм дете над 18 години. Така че, тази група не е представителна и тя не може с натиск да постига решение само на собствените си проблеми, като обаче харчи за това и финансовия ресурс, определен за нас”, каза Хари Хараламбов.

Организациите на хора с увреждания заявиха, че промени са необходими, но за всички. “Молим ви, когато сте в работната група, да обсъждате закона заедно за всички хора с увреждания”, казват от органиациите. „Събрали сме се хора с най-различни увреждания, което ни обединява, защото смятаме, че проблема ни е общ“, подчерта пред „Труд“ учителят Георги Минчев. „Ние не приемаме министерството и министъра като опоненти, а мислим, че в конструктивен диалог може да се стигне до изготвянето на тези закони. Наложително е хората с увреждания да участват в обсъждането им преди да бъдат внесени в НС, защото няма кой друг по добре да усеща всяка дума и текст дали в достатъчна степен удовлетворява потребностите на хората с увреждания. Основното, за което ще се борим е законите, които се изготвят наистина да обхващат възможно най-широка гама от хората с увреждания“, каза още Минчев.

Подкрепа за близо 15 000 пълнолетни с увреждания

Социалният министър Бисер Петков обясни, че в новия вариант на Закона за хората с увреждания се предлага финансова подкрепа, която да се структурира около линията на бедност, а не както е в момента - около гарантирания минимален доход.

По-сериозна финансова подкрепа ще има за 14 833 пълнолетни с тежки увреждания, майките на част от които са от протестиращите пред НС.

Личната помощ ще е в две форми - като асистентска услуга, която ще се развие в Закона за социалните услуги, и като парична помощ, когато потребителят не желае да има асистент или не може да му бъде осигурен такъв. Предлагат се и по-сериозни мерки за трудовата интеграция на хората с увреждания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България