Мариано Рахой напуска окончателно политиката

Бившият ръководител на испанското консервативно правителство Мариано Рахой обяви днес, че се оттегля окончателно от политиката, предаде Франс прес.

"Моето намерение е да напусна окончателно политиката. Има и други неща за вършене в живота, освен отдаването на политиката", каза 63-годишният Рахой в ефира на частно радио.

"Живях много интензивен политически живот и смятам, че няма смисъл да се задържам повече тук", каза Рахой и добави, че няма да се кандидатира на партийния конгрес, който скоро трябва да намери негов приемник.

След като бе свален в петък от власт с вот на недоверие, внесен от социалистите в парламента, Рахой, централна фигура в испанската политика от близо 15 години, обяви вчера, че напуска лидерския пост в Народната партия.

Избран за пръв път за депутат през 1981 г. в родната си Галисия, той ръководи консервативната партия от 2004 г. и пое управлението на страната от декември 2011 г. до падането си от власт в петък.

Начело на изпълнителната власт той преживя няколко големи кризи, включително рецесията, от която извади страната с цената на строги мерки за икономии, и миналогодишния опит за отцепване на Каталуния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят