Дневен хороскоп на Алена за неделя, 26.01.2020

На 26 януари 2020 да почерпят

„Боинг 777X“ излетя за първия си полет (ВИДЕО и СНИМКИ) Той е най-големият пътнически самолет с два двигателя в света

Над 100 коли са изгорели в пожара в автоморгата в Хасково, прокуратурата разследва случая

В Китай произвеждат по 8 милиона маски на ден заради коронавируса

Стоил Славов станал жертва на разпада на СИК 16 г. след бомбата в асансьора на ул. “Джеймс Баучер” убиецът е неизвестен

Тръмп представи логото на Космическите войски на САЩ

Прасе с африканска чума е отстреляно в землището на Стралджа

Степан Хиндлиян: С Божков можем да намерим вариант да спасим „Левски“

Извънредна среща на върха на ЕС на 20 февруари за бюджета

„Белингкат“: Човекът от записа по случая „Гебрев“ е участвал в отравянето с „Новичок“ срещу Скрипал

Ново силно земетресение разтърси Турция

Фейсбук се срина в редица страни

Прокуратурата разследва случая с мъртвата риба в река Марица

Алпинистът, пострадал край водопада Рилска Скакавица, е с фрактура на бедрена кост Мъжът е стабилизиран, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна"

Марияна Николова: Киберетиката влиза в Кодекса за поведението в държавната администрация

Марияна Николова

Предстои да бъде сформиран Съветът по киберсигурност. Първото му заседание ще е след Нова година. Следващата седмица ще бъде внесен и правилникът за работата на съвета. Негов национален координатор е Явор Колев, който в момента е директор на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП като той ще бъде и секретар на съвета. Това обяви вицепремиерът Марияна Николова, която е и председател на Съвета.

Попитана какво се случва с идеята на Националната агенция по приходите, след като бяха източени личните данни на над 5 млн. българи, сигурността на информационните масиви и на чувствителната държавна инфраструктура да бъде поета от външни фирми в контекста на публично-частно партньорство, Николова каза, че на този етап нямат решение по този въпрос, предаде БГНЕС.

„Критичната инфраструктура е част от Националната сигурност, поради, което регулацията й е строго определена в нормативната база“, заяви тя. Марияна Николова припомни, че заради зачестилите киберинциденти е бил създаден Закон за киберсигурността, но това не е достатъчно и затова сега налагат една нова тема в сферата – киберетиката.

„Ние трябва да сме етични в информационното общество между държавата, бизнеса и гражданите, за да можем да открием кое е доброто и кое лошото. Ежедневните атаки показват, че не е достатъчна само регулацията, а зависи и от самите нас, нашето поведение. Заради това киберетиката в информационното общество е много важна за нас. Тя ще залегне и в нормативната база в публичния сектор като Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация“, обяви тя.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.