Марияна Николова: Киберетиката влиза в Кодекса за поведението в държавната администрация

Предстои да бъде сформиран Съветът по киберсигурност. Първото му заседание ще е след Нова година. Следващата седмица ще бъде внесен и правилникът за работата на съвета. Негов национален координатор е Явор Колев, който в момента е директор на „Киберпрестъпления“ в ГДБОП като той ще бъде и секретар на съвета. Това обяви вицепремиерът Марияна Николова, която е и председател на Съвета.

Попитана какво се случва с идеята на Националната агенция по приходите, след като бяха източени личните данни на над 5 млн. българи, сигурността на информационните масиви и на чувствителната държавна инфраструктура да бъде поета от външни фирми в контекста на публично-частно партньорство, Николова каза, че на този етап нямат решение по този въпрос, предаде БГНЕС.

„Критичната инфраструктура е част от Националната сигурност, поради, което регулацията й е строго определена в нормативната база“, заяви тя. Марияна Николова припомни, че заради зачестилите киберинциденти е бил създаден Закон за киберсигурността, но това не е достатъчно и затова сега налагат една нова тема в сферата – киберетиката.

„Ние трябва да сме етични в информационното общество между държавата, бизнеса и гражданите, за да можем да открием кое е доброто и кое лошото. Ежедневните атаки показват, че не е достатъчна само регулацията, а зависи и от самите нас, нашето поведение. Заради това киберетиката в информационното общество е много важна за нас. Тя ще залегне и в нормативната база в публичния сектор като Кодекса за поведението на служителите в държавната администрация“, обяви тя.

Коментари

Задължително поле