Марияна Николова: Подготовката на Национално меню за туристическия отрасъл в на финален етап

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова откри международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО И ИНТЕРФУД ЕНД ДРИНК. Подобни форуми са платформа за среща на бизнеса, за обмяна на опит и добри практики, заяви министърът. И допълни, че те дават възможност да се види актуалното състояние на сектора, да се коментират трудностите и предизвикателствата, както и да се набелязват мерки и дейности за развитието му.

Кулинарията, храната и виното са неразделна част от туризма, той е преживяване и именно те надграждат и оформят цялостното преживяване на едно пътуване и създават специфичния „вкус“ на една дестинация, каза вицепремиерът, цитирана от пресцентъра на МТ.

Тя информира още, че отчитайки важността на този сектор, Министерството на туризма съвместно с Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив и шеф готвачи разработват Национално меню. Подготовката му е на финален етап и планираме скоро да представим инициативата.

Николова бе отличена с почетен плакет от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите за особени заслуги за утвърждаване на традиционните за България храни. Отличието бе връчено от председателя на организацията г-жа Мариана Кукушева.

„Благодаря Ви за Вашата всеотдайност, подкрепа, диалогичност и креативност, проявени в работата Ви с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. В условията на пандемия Вие успяхте да съчетаете отговорността на ръководител и добрината на човека и да останете отворена за всякакъв диалог в подкрепа на българските хлебари и сладкари“, заяви Кукушева, поднасяйки отличието на вицепремиера.

Марияна Николова благодари за признанието за усърдната работа, която тя и екипът ѝ полагат всекидневно. "Българската традиционна кухня заслужава да бъде разпознаваема в цял свят. Именно заради това работим по създаването на традиционно българско меню, с което да популяризираме не само българския вкус, но и родните традиции и обичаи", заяви вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле