Мария Кънева от Бургас: Оздравях със съвет на д-р Емилова отпреди 12 г.

Жената разбрала за заръката на лекарката през 2006-а, но я изпълнила чак през май 2018-а

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Никога не е късно да признаеш, че си сгрешил в преценката си как да се избавиш от страдания по лесен и безболезнен начин. Така описва с едно изречение патилата си 68-годишната Мария Кънева. Тя знаела за програмата на д-р Емилова от години, тъй като съпругът й посещавал медицинския център на лекарката заради диабет втори тип и високо кръвно налягане. Спазвайки съветите й, имал подобрение, но сам признава, че въпреки добрите резултати, волята му не била достатъчно силна да продължи по този път.

Преди 12 години Мария си чупи ръката и съпругът й търси съвет от д-р Емилова за по-бързо възстановяване. Тя препоръчва редовен прием на смлян сусам с мед и ефектът е осезателен. Питат лекарката и какво да се направи с полипите в носа на Мария, които не й дават покой нито денем, нито нощем. Жената не можела да спи, дишала трудно, кървенето от дясната ноздра понякога продължавало с часове. Д-р Емилова дава предписание, основано на богатия й опит с лечение на подобни състояния - да се спрат веднага всички млечни продукти.

Но Мария тогава е убедена, че няма как да го направи. Обича тези храни, често изпива по 1 литър прясно мляко само за час, консумира много сирене и кашкавал. В комбинация с тестени и сладки неща тя се чувства все по-зле. Натрупала и доста килограми. Тежала 93 кг при ръст 157 см. Появили се упорити болки в ставите, започва и да се задъхва при най-малкото усилие.

След като не се повлиява от безброй спрейове и медикаменти, Мария претърпява операция на полипите във ВМА-София. Там й правят и по-сериозно изследване и установяват, че полипите са много на брой и се разрастват бързо. Само месеци след първата операция се налага и втора. Мария си спомня, че от носа си издухвала кално-червена каша и сама се стряскала от гледката. Също като съпруга си пробвала да направи програмата на д-р Емилова в медицинския център, но след петия ден й се наложило да прекъсне лечението заради семейни ангажименти.

Провокирана от наученото при лекарката, започнала да чете различни неща, в търсене на спасение. Опитала гладуване на вода, но не могла да се справи сама. Забелязала обаче как за този период полипът е леко намален. И това бил първият сигнал, че д-р Емилова й дава верен съвет за лечение с глад. “Всъщност, приемът на плодове, чай и мед не е никакъв глад”, твърди днес Мария. В сравнение с инквизицията само на вода, си е истинско хранене, и то вкусно, казва още тя.

Поредна операция на носа била насрочена през 2016 г. При изследвания преди провеждането й обаче се установило, че жената има сърдечна аритмия и високо кръвно, и операцията не е препоръчителна. Сякаш случайно след цялата безизходица Мария гледа телевизионно предаване с участие на д-р Емилова, която обяснява вредите от кравето мляко и дава пример с всичките си излекувани от полипи, алергии и чести ангини пациенти.

В същия ден млечните продукти отиват в историята за семейството на Мария. Подобрението идва буквално за дни. “Да дишаш без страх и да спиш спокойно е най-голямото ми щастие в последната година”, споделя жената. Всички оплаквания отзвучават постепенно и от няколко месеца тя е нов човек. От менюто отпада също и хлябът, консумират се много пресни плодове и салати.

Според д-р Емилова случаят на Мария е показателен за липсата на информация за възможността с плодове, чай и мед и здравословно хранене след това да се избегнат определяните като нелечими от официалната медицина болести. Дори Световната здравна организация определи в официален свой доклад от 1990 г., че прекалената консумация на млечни произведения и месо е главна причина за остеопорозата.

А Мария съжалява, че е изкарала цели 12 години от живота си в мъки и дискомфорт, вместо да се вслуша веднага в съвета на лекарката. До скоро си купувала по един стек носни кърпички в близък магазин. От няколко месеца те не са й необходими и при всяко пазаруване моли магазинерката да казва на всеки клиент с полипи в носа, че има начин да се излекува без лекарства и операции.

 

Рецепта на Илия Илиев

Спаначени кюфтета

(1 порция)

60-250 г кашу и 50 г овесени ядки се смилат на брашно. Добавят се ? връзка копър, по 1 щипка самардала, червен пипер, чубрица и 100 г много ситно нарязан спанак. Разбърква се добре, като се прибавят 20-30 мл вода. Оформят се кюфтета и се поставят за 30 мин. в хладилник. Запичат се по няколко секунди от двете страни на сух, незалепващ тиган при висока температура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве