Махат здравни каси от 22 града

Болниците ще ни лекуват с най-евтините медикаменти

Близо 2500 държавни служители на хранилка в НЗОК

Касата няма да дава пари на неефективни болници

Регионалните здравни каси от 28 да бъдат редуцирани на шест. Това предвижда проект за повишаване ефективността на НЗОК. В момента в тази здравна структура са се окопали близо 2500 държавни служители, като 340 от тях работят в централната каса в София.

“Проект за редуциране броя на здравните каси има още от 2005 г. Убеден съм, че ако това се случи ще се постигне по-висока ефективност и по-добър контрол”, коментира пред “Труд” новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Според него в момента Касата се занимава с дейности, за които няма компетентност. “Няма медицинско лице в Касата, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която НЗОК трябва да контролира”, заяви Дечев след откриването на дебат на тема “Прозрачност и здравеопазване”.

Той обяви, че ако бъде приет планът му за действие, за първи път в края е 2019 г. НЗОК може да приключи без дефицит.

“Ако на политиците не им хареса, ще бъда управителят с най-кратък мандат от 3 месеца”, посочи д-р Дечев.

Шефът на НЗОК обясни, че от години в касата се борят две лобита – фармацевтичното и болничното. Той бе категоричен, че предстоят промени в начина на изписване на скъпоструващи лекарства. Сега масова практика било да се избира на скъпата терапия. От следващата година болниците ще ни лекуват с най-евтините медикаменти, стана ясно по време на дискусията “Прозрачност и здравеопазване”.

Д-р Дечев подчерта, че при еднакъв ефект от няколко идентични терапии, той предлага Касата да покрива на 100% най-евтината, а ако пациентът желае по-скъпата, да си доплати разликата.

Шефът на НЗОК разкри и как ще отпадне финансирането на болници, които на практика не лекуват пациентите. “Има много голямо разминаване в нивата на компетентност между болниците в страната. Ако заложите някакви параметри на медицината на 21 век, ще отпаднат тези, които в момента лекуват с медицина от началото на 20 век”, заяви д-р Дечев.

Коментари

Задължително поле