Махмуд Абас: Няма да има мир в Близкия изток, докато окупаторите от Израел не се оттеглят

Махмуд Абас

Палестинският лидер Махмуд Абас заяви тази вечер, че само изтеглянето на Израел от окупираните палестински територии може да донесе мир в Близкия изток. Той направи това изявление веднага, след като във Вашингтон ОАЕ и Бахрейн подписаха споразумения за нормализация на отношенията с еврейската държава.

“Мир, сигурност и стабилност няма да бъдат постигнати в региона, докато израелската окупация не приключи”, каза той след подписването на Вашингтонската сделка между Изрел и арабските страни, осъдена от палестинците като “предателство” на тяхната кауза.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подписа по-рано днес знакови споразумения, които нормализират отношенията на еврейската държава с Обединените арабски емирства и Бахрейн, като част от натиска за мира, спонсориран от американския президент Доналд Тръмп.

Израелският лидер подписа двустранни споразумения в Белия дом с външния министър на ОАЕ Абдула бин Зайед Ал-Нахиан и външния министър на Бахрейн Абдулатиф ал-Заяни и тримата лидери подписаха съвместна декларация заедно с Тръмп.

Президентът Доналд Тръмп приветства “новата зора” за Близкия изток на фона на подготовката от Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн да подпишат знаково споразумение с посредничеството на САЩ за нормализиране на отношенията.

„След десетилетия на разделение и конфликти отбелязваме зората на нов Близък изток“, каза Тръмп пред стотици присъстващи, събрали се на церемонията по подписването в Белия дом. “Ние сме тук днес следобед, за да променим хода на историята”, каза Тръмп.

Коментари

Задължително поле