Мачовете на националния стадион са убийство за футбола ни

Мачовете от вътрешното първенство на националния стадион „Васил Левски“ са убийство за футбола в България, а той и без това не е в особено крепко състояние. Това не е някакво гениално прозрение, а грозната истина, която обаче вече пореден сезон не може да се приеме от БФС. А може би и става въпрос за чист бизнес, защото в противен случай логика не може да се търси. Не е тайна, че една среща на съоръжението в центъра на София струва 20 000 лева за отбора домакин. А ако не се играят мачове от Първа лига на 43-хилядния стадион, той най-вероятно ще пустее. Концерти там почти не се провеждат, а „Лудогорец“ вече приема съперниците си от евротурнирите в Разград. Единствен ЦСКА прибегна до план Б за мача със „Зоря“, а така ще бъде и при евентуално участие на „червените“ в следващата фаза на Лига Европа. Дотам обаче. В останалите случаи стадионът се използва от националния отбор, някой друг финал за Купата на България, а също и от... втородивизионния ЦСКА 1948. Дори на историческия първи финал между пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“ през пролетта "Васил Левски" бе наполовина пълен.

Сега „Витоша“, горд собственик на симпатично съоръжение с осветление в Бистрица, размаха пръст на управниците от федерацията. „Тигрите“ пожелаха да играят с „Левски“ у дома, а не да плащат, за да домакинстват на въпросната арена. В крайна сметка свиха платната и двубоят със „сините“ все пак ще се състои на националния стадион, но с уговорката, че уж е за последно. И в този случай домакинът ще бъде най-вероятно на „червено“ от срещата. Ако билетите струват по 10 лева, както се очаква, трябва да дойдат минимум 2000 души, за да бъдат „зелените“ нула на нула спрямо наема. Но статистиката от предходните кампании не вдъхва оптимизъм, че това ще се случи. Най-добре е и от БФС да хвърлят един поглед на въпросните числа, те за разлика от тях не лъжат. През изминалата кампания „Васил Левски“ е приел общо 35 срещи от елита – 12 домакинства на „Славия“ (б.а. „белите“ не отговаряха на условието да имат осветление до началото на 2019 година), 16 двубоя на изпадналия „Септември“ (София), 2 срещи на „Витоша“ със столичните грандове, веднъж „Левски“ - „Лудогорец“ и 4 издания на Вечното дерби. От изброените мачове тимът на Венцеслав Стефанов привлече на трибуните на националния стадион общо 7190 души. От тях впечатляващите 4300 зрители са само от един мач - дербито със „сините“ през есента. Това е и вторият най-посетен двубой на този стадион през сезона в Първа лига, различен от „Левски“ - ЦСКА. Пред него е въпросният сблъсък на 26-кратните шампиони с „орлите“ - 7700 души видяха мача от плейофната фаза на Първа лига. Двубоят не можеше да се играе на „Георги Аспарухов“ заради проблем с тревното покритие.

На свой ред „Септември“ имаше посещаемост всичко на всичко от 2970 зрители в 16 мача или средно по около 186 човека на среща. Общо „бели“ и „виненочервени“ са запълнили през кампанията 10 160 седалки или един сектор, а общо са платили 560 000 лева за наеми. На домакинствата на „Витоша“ със „сини“ и „червени“ дойдоха общо 2500 фенове. Стигаме до Вечните дербита. Те не се играят на клубните стадиони от онзи злополучен мач през 2011 година, когато привърженици на ЦСКА бяха извадени от сектора за гости на „Герена“. И оттогава много редки са случаите, в които националният стадион е изглеждал адекватно посетен за двубой от такъв ранг. Имаше дербита, на които идваха дори под 10 000 души. Всеки един подобен мач обаче неминуемо водеше и до още един проблем - задръствания в центъра на столицата ни, тъй като се налага затваряне на улици и засилени мерки за сигурност. Отделен въпрос е, че се губи блясъка и заряда на дерби №1 в България. Самата идея да се играе мач от елита на огромен стадион пред празни трибуни буди недоумение. Статистиката на сайта “Bulgarian-football” показва, че общият брой посетители на четирите големи мача за сезон 2018/19 са 61 100. Най-посетен е първият сблъсък - 23 000. Така в крайна сметка в 35 двубоя от Първа лига общият брой посетители на "Васил Левски" е 81 300 души. Горе-долу един добре посетен сблъсък от топ 4 на Европа. Но това е друга тема. А дори не сме отворили тази за стадионите във Втора лига – там осем от седемнадесет отбора домакинстват на чужди стадиони...

Коментари

Задължително поле